Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fietsen door de veenhistorie van Drenthe: ontdek de Echtenerroute

Wie zin heeft in een fietsroute vol historie, weidse uitzichten en stille natuur, zit goed met de Echtenerroute. Deze 39 kilometer lange tocht voert je dwars door het Drentse veenlandschap, langs oude esdorpen, kanalen en bosgebieden die het verhaal vertellen van turfwinning, landbouw en herontwikkeling. Of je nu komt voor de natuur of de geschiedenis: hier beleef je Drenthe op z’n puurst.

Drenthe

Een route vol verhalen

De Echtenerroute van de ANWB is een ronde van 39 kilometer die je meeneemt door het zuidwesten van Drenthe, tussen Hoogeveen, Echten en Zuidwolde. Het is een knooppuntenroute die je in ongeveer 3,5 uur kunt fietsen – perfect voor een actieve dag in de buitenlucht.

Je doorkruist beekdalen, bossen en veenkoloniale landschappen met een indrukwekkende geschiedenis. Denk aan de 17de-eeuwse “Compagnie van de 5000 morgen”, waarmee Hoogeveen als veenkolonie ontstond. De rechte wijken, ontwateringskanalen en jonge bossen zijn stille getuigen van een tijd waarin turf het zwarte goud was.

Hoogtepunten onderweg

Een van de mooiste stops is het dorp Echten, waar je kunt wandelen over het landgoed van Huis te Echten – een statig, met grachten omgeven landhuis. Iets verderop kom je in boswachterij Ruinen, waar je over zandpaden fietst tussen stuifzand, vennen en bossen. Ook Zuidwolde is een pareltje. Bezoek daar streekmuseum De Wemme, waar je alles leert over Drentse tradities en oude handkarren, of bewonder het vakmanschap van tingieterij Tin-Art.

Hoogeveen zelf, ooit ontstaan door turfwinning, is nu een stad waar je nog steeds veel sporen van het verleden vindt. Maak bijvoorbeeld een rondje om de Hoogeveense Vaart, het kanaal dat ooit het hart vormde van de turfhandel.

Praktische informatie

De Echtenerroute is 39 kilometer lang en is goed bewegwijzerd via het fietsknooppuntensysteem. De route heeft knooppunt 33 in Hoogeveen als startpunt, maar je kunt in principe bij elk fietsknooppunt langs de route beginnen. Je kunt dan de zeskante bordjes met ‘Echtenerroute’ volgen.

De route is grotendeels verhard en geschikt voor gewone én bredere fietsen, al zijn er onderweg een paar smalle bruggetjes en oversteekpunten waar je even moet opletten. Kijk voor meer informatie over de route en een uitgebreidere routebeschrijving op de website van de ANWB.

Routes
  • ANWB
  • Adobe Stock