/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FiaInQuKsNuPQBl1744288464.jpg)
Een heidens gebruik
Lang voordat de eerste paasbrunch werd geserveerd, vierden heidense volken zoals de Germanen al de komst van de lente met symbolen van vruchtbaarheid en nieuw leven – en daar hoorde het ei vanzelfsprekend bij. Eieren werden zelfs opgehangen in bomen of geofferd aan godinnen als Ostara, die vermoedelijk haar naam gaf aan het Duitse Ostern en het Engelse Easter.
Toen het christendom zich verspreidde, werden deze gebruiken slim verweven met religieuze tradities. Tijdens de vastentijd mochten gelovigen geen vlees of zuivel consumeren – en ja, eieren vielen daar toen ook onder. Maar de kippen trokken zich daar niks van aan en bleven vrolijk leggen, met een flink overschot tot gevolg. Geen wonder dus dat op paaszondag de eieren rijkelijk op tafel verschenen.
Feestelijke eieren
Eten deden we ze sowieso, maar in de loop der tijd werden eieren ook feestelijk versierd. Waarom? Nou, als je 40 dagen geen ei mocht tikken, maakte je van de eerste gelegenheid natuurlijk een feestje. Het beschilderen van eieren werd een manier om dat feestelijke gevoel extra kracht bij te zetten. In sommige streken gingen mensen zelfs met gezegende eieren langs bij familie en vrienden.
En ja, de chocoladevariant bleef niet uit: in het 18de-eeuwse Parijs bedachten banketbakkers de eerste paaseieren van chocolade, gegoten in echte eierschalen. Inmiddels zijn ze er in alle soorten en maten – van knalroze tot met écht eetbaar goud bestrooid. Luxe in een eierdop!
Van boerenritueel tot kinderspel
En dan het zoeken. Want waar komt dat eigenlijk vandaan, dat vrolijke gescharrel in de tuin? Ook daar zit meer achter dan je misschien denkt. In vroeger tijden begroeven boeren eieren op hun akkers als een ritueel offer voor vruchtbaarheid – een symbolisch gebed voor een goede oogst.
Later werd dit gebruik een traditie voor kinderen: de eieren werden verstopt in huis of tuin en gezocht op paasochtend. En hoewel de paashaas in Nederland pas laat zijn intrede deed, werd hij elders al snel een mythisch figuur die de eieren stiekem rondstrooide. Tegenwoordig is het zoeken van eieren dé activiteit bij uitstek met Pasen – of ze nu hardgekookt, versierd of van chocolade zijn.
- Cjg043, Chocstar
- Adobe Stock