Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vlinders in april: dit zijn de soorten die je nu al kunt spotten

Met de komst van de lente en de eerste warme zonnestralen ontwaken niet alleen bomen en bloemen, maar ook de vlinders laten zich weer vaker zien. April is bij uitstek de maand waarin deze kleurrijke insecten uit hun winterrust komen of ontpoppen. Maar waarom zien we juist nu steeds meer vlinders, en welke soorten kun je deze maand tegenkomen?

Vlinders

Vlinders in het voorjaar

Vlinders zijn koudbloedige dieren: hun activiteit hangt dus sterk af van de buitentemperatuur. Tijdens de koude wintermaanden verkeren veel vlinders in een rustfase, als eitje, rups, pop of zelfs als volwassen vlinder. Zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen, worden ze weer actief. Sommige soorten, zoals de dagpauwoog en de citroenvlinder, overwinteren als volwassen vlinder op beschutte plekken en komen tevoorschijn zodra het warmer wordt. Andere soorten, zoals het oranjetipje, overwinteren als pop en verschijnen iets later in het voorjaar. ​

Vlinders spotten

April is een uitstekende maand om op zoek te gaan naar vlinders. Met een beetje geduld en aandacht voor je omgeving kun je nu al genieten van deze prachtige insecten. We vertellen je welke soorten je nu het meest ziet.

Citroenvlinder. Foto: Adobe Stock

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

Deze vlinder is een van de eerste die je in het voorjaar kunt tegenkomen. Met hun groengele tint en spitse punt aan hun vleugels zijn citroenvlinders goed te herkennen. Ze overwinteren als volwassen vlinder en zijn vaak te zien op open plekken in het bos, in tuinen en parken.

Dagpauwoog. Foto: Adobe Stock

Dagpauwoog (Aglais io)

Met zijn opvallende oogvlekken op de vleugels is de dagpauwoog een bekende verschijning. Deze vlinder overwintert als volwassen insect en verschijnt vanaf maart, waarna je 'm vooral kunt vinden in bloemrijke tuinen en parken en op heidevelden.

Kleine vos. Foto: Adobe Stock

Kleine vos (Aglais urticae)

Deze oranje vlinder met zwarte en gele vlekken is een van de meest voorkomende soorten in Nederland. Net als de dagpauwoog overwintert hij als volwassen vlinder en is hij vroeg in het voorjaar te zien. ​

Oranjetipje. Foto: Adobe Stock

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Deze vlinder herken je aan de oranje vleugeltoppen van de mannetjes; vrouwtjes missen deze oranje kleur en lijken op andere witjes. Ze verschijnen eind maart en zijn vaak te vinden in vochtige graslanden en langs bossen. ​

Boomblauwtje. Foto: Adobe Stock

Boomblauwtje (Celastrina argiolus)

Het boomblauwtje is een klein, blauw vlindertje dat veel voorkomt in tuinen en parken. Ze overwinteren als pop en verschijnen weer in het voorjaar. Het boomblauwtje is vaak te zien bij bloeiende struiken en bomen.

Meer vlinders in eigen tuin

Wil je graag meer vlinders in de tuin? Plant dan – hoe kan het ook anders! – een vlinderstruik en nectarrijke bloemen, zoals lavendel en ijzerhard. Laat daarnaast wat brandnetels staan. Dit zijn belangrijke planten voor rupsen van verschillende vlindersoorten. Vermijd het gebruik van pesticiden en zorg voor genoeg variatie in beplanting en beschutte plekjes, zodat vlinders kunnen overwinteren. ​Zo creëer je een vlindervriendelijke plek!

Natuur
  • Roots magazine, Vlinderstichting, Buitenlevengevoel, Natuurmonumenten, Gewoon Greetje
  • Adobe Stock