/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FDe9IQ9k58lASVH1744198058.jpg)
Langs het witte goud
Het officiële startpunt van de aspergeroute is in Hoogezand, bij familiebedrijf Hotel Faber. Vanaf hier maak je al fietsend de ontdekkingstocht langs het “witte goud” van Groningen: de asperges. De route brengt je dwars door het Groningse groen en langs nostalgische, veenkoloniale dorpjes. Met een beetje geluk zie je op een van de weilanden een lammetje of kalfje bij de moeder drinken. Je komt niet alleen langs lokale aspergetelers, maar er liggen ook tal van streekwinkels op de route. Zodat je boodschappentas aan het einde van de fietstocht gevuld is met alles wat je nodig hebt voor een heerlijke aspergemaaltijd.
Naar het Grunneger laand
We horen je denken: wat heeft Midden-Groningen met de asperge te maken? De oorsprong van deze groente ligt immers in het oude Egypte, waar de eerste tekenen van de aspergecultuur gevonden zijn in een piramide. Door de eeuwen heen baande de groente zich een weg door Europa, om uiteindelijk in de 18de eeuw in Nederland neer te strijken. Toen waren er al aspergebedden in Groningen te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger uitgezet in het hele land, waardoor we vandaag de dag niet meer zonder deze bijzondere groente kunnen.
De bodem in Midden-Groningen bleek geschikt te zijn voor aspergeteelt, waardoor die de afgelopen jaren flink gegroeid is. In 2023 kwam toerisme-organisatie Ontdek Midden-Groningen dan ook met het idee om een fietsroute uit te stippelen langs verschillende boeren en verkopers in de omgeving en zo de asperge letterlijk op de kaart te zetten. De routekaart is in veel hotels en campings in de omgeving te vinden en voor toeristen en lokale liefhebbers een mooie manier om dit stukje Groningen te ontdekken.

Dwars door veenkoloniale dorpjes
Na een half uurtje trappen is het tijd voor de eerste stop in Kiel-Windeweer. Om je heen kijkend, voel je dat je midden in oud-Groningen bent. Alsof je in een tijdmachine bent gestapt, fiets je door het authentieke, beschermde dorpsgezicht. Nog helemaal intact, zoals het was in de tijd van de Veenkoloniën. Je fietst een klein stukje langs het kanaal, waar vroeger schepen met turf en aardappels voeren. Daarna wordt het kanaal gesierd door weidevelden, hoge bomen en karakteristieke boerderijen en huizen.
Een van deze boerderijen is De Scharrelderij, een kleinschalig vleesveebedrijf waar kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Hun grote trots is de Groninger blaarkop, een koeiensoort die sinds 1970 zeldzaam is geworden. In de boerderijwinkel verkopen ze naast het vlees van eigen slacht nog meer biologische streekproducten. Denk aan verse eieren, aardappelen, kaas, honing en nog veel meer. Kun je de avondmaaltijd al ruiken?

De aspergehelden van Groningen
Met een tas vol lekkers gaat de fietstocht verder. Het is tijd voor de grote hoogtepunten op deze route: de aspergehelden van Groningen. Een kwartiertje fietsen brengt je bij Doornbosch Asperge- en Aardbeien Boerderij. De ouders van eigenaar Frank Doornbosch telen al bijna 30 jaar asperges. Met veel respect voor de "koningin der groenten” maken de stekers hier bij het krieken van de dag een wandeling langs de aspergebedden. Als er stervormige barstjes in grond te zien zijn, is de asperge klaar om te worden gestoken. En dit doen ze allemaal met de hand. De dagverse asperges koop je vanaf ongeveer halverwege maart al bij Doornbosch in de winkel.
Je waant je nog verder terug in de tijd, fietsend over lange lanen omringd door hoge bomen en – hoe kan het ook anders – het uitgestrekte platteland. Je bent nu in Borgerscompagnie, een 17de-eeuws veenkoloniaal lintdorp. Uitkijkend over de eindeloze, weidse vergezichten is het onmogelijk om hier niet volledig tot rust te komen. Bij het dorp Tripscompagnie parkeer je de fiets bij de volgende aspergegigant, Grol Asperges.
In 1992 plantten zij de eerste asperges hier in Tripscompagnie. En nog steeds wordt hier veel liefde en zorg besteed aan “het witte goud”. Het aspergeseizoen eindigt officieel op 24 juni, de geboortedag van Sint Johannes de Doper. Veel aspergetelers houden deze datum aan, om te voorkomen dat de planten te veel worden uitgeput. Ook verbouwen en verkopen de telers van Grol Asperges nog meer producten om je aspergerecept compleet te maken. Zoals verse krieltjes, een lekker wijntje en biologische ham van Arkema uit Noordbroek.

Wandel door 50 hectare natuur
We begrijpen dat het water je inmiddels in de mond loopt. Maar, de natuurlijke tocht gaat verder. Na 10 minuten fietsen door het Groningse landschap is het tijd voor een bijzonder ‘zijpaadje’. Terwijl het zonnetje voorzichtig tussen de takken van de bomen spiekt, stap je af bij de Heemtuin in Muntendam. Het unieke landschap, bestaande uit afwisselende flora en fauna, beslaat samen met het aangrenzende natuurpark ‘Tussen de Venen’ ruim 50 hectare. Dit is het perfecte gebied voor een uitgebreide pauze met een natuurlijke wandeling – of een picknick met verse streekproducten die je gescoord hebt op de aspergeroute. Wanneer je de route later op de dag fietst, kun je neerstrijken bij Hotel van der Valk in Zuidbroek voor een avondmaaltijd. Met uiteraard de dagvers gestoken asperges op het menu.
Wie al weg zwijmelt bij het heerlijke voorjaarstoetje, denkt ongetwijfeld aan aardbeien. En zeg je in Groningen ‘aardbei’, dan zeg je al gauw ‘Meinardi’. De familieboerderij is al jaren een begrip in de provincie en zorgt het hele jaar door voor de lekkerste, zoete zomerkoninkjes. Daarnaast kennen ook zij de liefde voor het witte goud; asperges telen ze namelijk vier maanden in het jaar. Deze en nog veel meer andere heerlijke streekproducten koop je in hun winkel in Noordbroek, de één na laatste stop op de Aspergeroute. De Groningse vlag prijkt al in de verte, waarachter zich een prachtig historisch pand verschuilt. Snel naar binnen, de meest verse aardbeien wachten op je.
Vintage jaren 70-winkeltje
Terwijl je al fietsend langs kanalen en weilanden het ene na het andere karakteristieke boerderijtje passeert, zal je nog iets anders opvallen. Niet alleen haal je in dit gedeelte van Groningen je groente, fruit én vlees rechtstreeks bij de boer, ook vind je hier langs de weg verschillende kraampjes. Een ultiem nostalgisch gevoel overvalt je, als je bij het laatste punt op de route de fiets parkeert. Bij Rustpunt De Ei Halte in Sappemeer kun je rondsnuffelen in een vintage jaren 70-winkeltje, voor kakelverse eitjes, verse jammetjes en nog zoveel meer producten die zelf gemaakt en zelf gekweekt zijn.
De verse Groningse streekproducten steken inmiddels trots uit je boodschappentas. Je maag knort. Snel naar huis om de asperges op tafel te zetten!
- Ontdek Midden Groningen - Stella Dekker Fotografie