/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FKbkph6xvfFY67E1744200712.jpg)
Ingrediënten:
- 150 gram gerookte zalm
- 100 gram gestoomde zalm
- 300 milliliter visbouillon
- 200 milliliter slagroom
- 4 blaadjes gelatine
- 2 eiwitten
- 3 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel droge witte vermout
- 1 theelepel tomatenpuree
- snufje cayennepeper
- verse dille en bieslook
Zo maak je een zalmmousse met verse kruiden:
- Laat de gelatineblaadjes 10 minuten zacht worden in koud water.
- Breng de visbouillon met de vermout en tomatenpuree zachtjes aan de kook. Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en roer die door de warme bouillon tot alles goed opgelost is. Breng het mengsel op smaak met cayennepeper en citroensap. Laat afkoelen tot het lauw is.
- Doe de gestoomde zalm en 100 gram van de gerookte zalm in een keukenmachine en mix glad. Voeg de lauwe bouillon toe en mix opnieuw tot een egaal mengsel.
- Klop de room lobbig (dus niet helemaal stijf!) en klop de eiwitten apart tot stijve pieken. Spatel eerst de room door het zalmmengsel, gevolgd door de eiwitten. Roer er op het laatst wat fijngesneden verse dille en bieslook door voor extra smaak.
- Verdeel de mousse over kleine glaasjes en zet ze minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Garneer vlak voor het serveren met een reepje van de overgebleven gerookte zalm, wat fijngesneden bieslook en dille.
Culinair
- Libelle lekker
- Adobe Stock