Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo krijg je samengeklonterde suiker weer zacht

Suiker lijkt zo’n simpel keukeningrediënt: je gooit het in de koffie, strooit wat over de pannenkoeken en verder denk je er niet over na. Tot je op een dag de pot met suiker openmaakt en één grote, keiharde klomp ziet. Wat is er gebeurd? En belangrijker: hoe krijg je het weer goed? Geen zorgen: met een beetje uitleg en een paar handige trucjes is je suiker zo weer los en strooibaar.

Suiker

Waarom klontert suiker eigenlijk?

Klonterende suiker komt vooral voor bij donkere soorten zoals basterdsuiker of rietsuiker. Deze suikers bevatten meer vocht dan kristalsuiker, doordat er melasse of stroop aan toegevoegd is. Dat zorgt voor een rijke smaak, maar maakt ze ook gevoeliger voor uitdroging. Zodra de verpakking open is en de suiker langere tijd in contact komt met lucht, verdampt het vocht langzaam. Wat overblijft? Harde suikerkristallen die aan elkaar plakken tot stevige klonten. Witte kristalsuiker klontert veel minder snel, maar ook daar kan het in vochtige omstandigheden weleens gebeuren.

Zo los je het op: met brood of in de magnetron

Gelukkig is samengeklonterde suiker goed te redden. Een klassieke truc: doe de suiker in een luchtdichte pot en leg er een paar stukjes wit brood zonder korst tussen. Laat het een dag of twee staan en voilà: de suiker neemt het vocht op uit het brood en wordt weer zacht. Heb je minder tijd? Dan de magnetron ook. Leg de klonterige suiker in een hittebestendig schaaltje, bedek het met een vochtig stukje keukenpapier en warm het 20 seconden op. Even roeren en je kunt weer strooien.

En zo voorkom je het voortaan

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dé truc voor klontvrije suiker? Goed afsluiten! Bewaar suiker in een luchtdichte pot of in een goed gesloten zak, bij voorkeur op een koele, droge plek. Voeg eventueel een stukje droog brood of een kleine “vochtvreter”, zoals een speciaal keramisch suikersteentje, toe aan je suikerpot, want die helpen het vochtgehalte op peil te houden. En gebruik je suiker niet vaak? Controleer dan af en toe of het nog los ligt, zodat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende baksessie.

Culinair
  • Libelle
  • Adobe Stock