/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2F5KLFKFJWGALRwN1744112680.jpg)
Ingrediënten:
- 300 gram rundergehakt
- 200 milliliter kookroom
- 150 gram gerookt ontbijtspek
- 75 gram geraspte kaas
- 4 stronken witlof (gehalveerd)
- 1/2 ei
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- 1 theelepel bloem
- klein handje fijngehakte verse peterselie
- snuf knoflookpoeder
- snuf nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Zo maak je witlof met spek en gehakt uit de oven:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal licht in met wat olie of boter.
- Maak de witlof schoon en snijd de stronken doormidden. Verwijder eventueel de bittere kern, zeker als je wilt dat de witlof wat milder van smaak is.
- Meng het gehakt met het halve ei en de gehaktkruiden. Kneed goed door en verdeel dit over de gesneden helften witlof, druk het er stevig op.
- Wikkel de plakken ontbijtspek om de gevulde witlof. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal.
- Roer in een kommetje de room los met bloem, peterselie, knoflookpoeder, een snuf nootmuskaat, en zout en peper naar smaak. Giet de saus gelijkmatig over de witlofrolletjes. Strooi er vervolgens de geraspte kaas overheen.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in de oven. Bak de schotel 25 à 30 minuten tot de witlof zacht begint te worden.
- Verwijder daarna het folie en bak nog 10 tot 15 minuten zonder afdekking, tot de bovenkant goudbruin kleurt en de kaas mooi gesmolten is.
Serveer de witlofrolletjes met wat aardappelpuree of gebakken krieltjes, en eventueel wat gestoofde worteltjes erbij. Liever vegetarisch? Vervang het gehakt en spek dan door een stevige vleesvervanger of linzenmengsel.
Culinair
- Keuken liefde
- Adobe Stock