/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FFXlyUt4Y30RZv61744102619.jpg)
Ingrediënten:
- 50 milliliter volle melk
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- een half zakje Dr. Oetker instant gist (3.5 gram)
- 30 gram rozijnen
- 50 gram gewelde abrikozen
- 75 gram ongebrande notenmix
- 200 gram tarwebloem + een beetje extra
- 100 gram amandelspijs
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- poedersuiker
- snuf zout
Zo maak je een paasbrood uit de airfryer:
- Verwarm de melk samen met 50 milliliter kraanwater in een steelpan op laag vuur, maar let op: laat het niet koken.
- Haal de pan van het vuur en voeg ⅘ van de boter en suiker toe. Laat dit rustig in de warme melk smelten. Zodra de boter volledig is opgelost, roer je de gist erdoor. Laat dit mengsel vervolgens 15 minuten staan om de gist te activeren – je zult zien dat het begint te schuimen.
- Doe de rozijnen in een kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat ze 15 minuten wellen.
- Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes en hak de notenmix grof.
- Giet de rozijnen af en dep ze droog met keukenpapier.
- Meng de bloem en een snufje zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het mengsel van warme melk en boter in. Mix het geheel met een mixer tot een zacht deeg.
- Haal het deeg uit de kom, bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg een aantal minuten met de hand.
- Duw het deeg uit tot een grote lap en verdeel de rozijnen, abrikozen en noten erover.
- Rol nu het deeg weer op en kneed de vulling er goed doorheen.
- Vorm een deegbol en laat deze, afgedekt met een schone theedoek, zo'n 1.5 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en bestrooi dit met een beetje bloem.
- Maak de amandelspijs soepel en vorm er een bal van, die je vervolgens platdrukt tot een schijf met een doorsnede van ongeveer 8 tot 10 centimeter.
- Rol het deeg uit tot een ronde lap en leg de amandelspijs in het midden. Vouw het deeg rondom de spijs en vorm er een mooie bol van.
- Plaats de deegbol met de gladde kant boven in het mandje van de airfryer en laat dit 15 minuten rusten.
- Bak nu het brood 15 minuten in de airfryer op 160 graden.
- Smelt ondertussen de resterende boter.
- Haal het paasbrood uit de oven en bestrijk het met de gesmolten boter en bestrooi het met het amandelschaafsel.
- Doe het brood weer in de airfryer en bak het nu nog 10 minuten op 160 graden. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je erop tikt.
- Haal het paasbrood uit de airfryer en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster. Daarna is het paasbrood klaar om geserveerd te worden – lekker met poedersuiker eroverheen!
Culinair
- Albert Heijn
- Adobe Stock