/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2Fe4zm0gR9gd5jmR1744035280.jpg)
Hot cross buns
Hot cross buns zijn kleine, ronde broodjes uit Engeland die traditioneel gegeten worden op Goede Vrijdag en met Pasn. Ze zijn lichtzoet en gekruid, vaak gevuld met rozijnen of krenten, en herkenbaar aan het witte kruis bovenop – De broodjes zijn heerlijk zacht en luchtig, vergelijkbaar met brioche. Hot cross buns worden vaak licht geroosterd en besmeerd met (room)boter, clotted cream, jam of zelfs lemon curd. Ze hebben inmiddels ook buiten de religieuze context een plek gevonden als populaire lekkernij in het voorjaar.
Ingrediënten:
Voor 12 tot 14 stuks
- 350 mililiter melk
- 200 gram blanke rozijnen
- 25 gram roomboter
- 7 gr gedroogde gist
- 100 gram suiker
- 600 gram patentbloem
- 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 1 ei
- rasp van 2 sinaasappels
- rasp van 1 limoen
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel zonnebloemolie (om mee in te vetten)
- 75 gram bloem
- 5 eetlepels gember of abrikozenjam
Zo maak je Engelse krentenbroodjes:
- Verwarm de melk tot lauwwarm. Wel de rozijnen een paar minuten in warm water, giet af en dep goed droog. Smelt ondertussen de roomboter.
- Meng de lauwwarme melk, gist en suiker door elkaar in een ruime kom en laat een paar minuten staan tot het gaat bruisen.
- Voeg de bloem, koek- en speculaaskruiden, kaneel, kardemom, gesmolten boter, ei, rozijnen en de rasp van de sinaasappels en limoen toe. Voeg na 1 minuut mixen het zout toe en kneed tot een soepel en zacht deeg.
- Haal het deeg uit de kom, kneed tot een bol en vet de kom in met de olie en leg het deeg terug in de kom en dek af met folie. Zet het deeg één nacht in de koelkast.
- Haal het deeg de volgende ochtend uit de kom, bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed even door en maak er ongeveer 12 tot 14 kleine bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Snijd de bovenkant van de broodjes, voorzichtig en niet te diep, kruislings in.
- Ga nu met de vulling voor de kruisjes aan de slag: meng de 75 gram bloem met 5 tot 8 eetlepels water tot een dik papje. Let op: dit moet niet te vloeibaar zijn.
- Doe dit in een spuitzak en knip hier een klein puntje vanaf en spuit een kruis op de broodjes. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
- Ga vervolgens met de glazuur aan de slag: verwarm de jam met twee eetlepels water. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk de broodjes direct met de jam. Serveer de broodjes warm.
- ester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling
- José van Riele