Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma’s altijd-handig-tips voor in de keuken

Oma wist het allemaal allang: met een beetje handigheid kom je een heel eind in de keuken. Geen dure gadgets of ingewikkelde technieken, maar slimme, beproefde trucjes die keer op keer werken. Deze klassiekers van het aanrecht zijn misschien al generaties oud, maar ze zijn nog steeds o zo handig!

Keuken

1. Aardappels schillen zonder mes

Aardappels pel je in een handomdraai als je ze voor het koken rondom ondiep insnijdt met een mes. Leg ze dan na het koken héél even in ijskoud water, en de schil glijdt er zo af. Oma deed dat gewoon met haar handen en een theedoek.

2. Kristalsuiker weer klontvrij

Is je suikerpot veranderd in één grote klont? Leg er een stukje oud brood bij. Dat neemt het vocht op en zorgt dat je suiker weer los komt. Na een dag of twee is je suiker weer mooi zacht.

3. Sneller eieren pellen

Voeg een scheutje azijn of een snufje zout toe aan het kookwater van je eieren. Dat maakt het pellen een stuk makkelijker – vooral bij verse eitjes.

4. Ui snijden zonder tranen

Leg je ui een kwartiertje in de vriezer voor je gaat snijden. Bij het snijden komt er normaal gesproken zwavel vrij dat reageert op het vocht in je ogen, maar als de ui in de vriezer is geweest ontsnapt de zwavel minder snel. Minder tranende ogen dus!

5. Vetvlekken uit textiel

Knoei je vaak in de keuken? Oma’s wondermiddel: een beetje afwasmiddel (ouderwetse groene zeep werkt ook) direct op de vlek wrijven, laten inwerken en dan in de was. Weg vlek, en het is zo gepiept.

6. Overrijp fruit redden

Bananen te rijp? Prak ze door een beslag voor bananenbrood of vries ze in voor een lekker sapje. Oma gooide nooit iets weg wat nog ergens in kon – zonde!

7. Geen knoflookgeur aan je vingers

Wrijf je handen na het snijden van knoflook over een roestvrijstalen oppervlak, bijvoorbeeld een wasbak of een lepel. Gek? Misschien. Maar het werkt écht.

8. Boter snel zacht maken

Heb je roomboter op kamertemperatuur nodig, maar ben je vergeten het uit de koelkast te halen? Laat de boter dan in de verpakking zitten, zet er een hittebestendige kom op en schenk hier wat heet water in. Zo wordt de boter binnen tien minuten smeerbaar, zonder te smelten.

9. Soep te zout? Geen paniek

Is je soep per ongeluk te zout geworden? Snijd een rauwe aardappel in tweeën en laat even meekoken. Dit trekt het zout uit de soep.

Huis en tuin
  • 24Kitchen, Libelle, Ketokriebels, Preppy kitchen
  • Adobe Stock