/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2F0hnkZdbW7s60tX1744012743.jpg)
1. Ruim bladafval en plantresten op
Het voorjaar is hét moment om de vijver op te schonen. Bladeren, takjes en afgestorven plantenresten kunnen het water vertroebelen en draadalgen voeden. Haal ze eruit met een schepnet, zodat het zonlicht weer vrij spel krijgt en zuurstofplanten goed kunnen groeien. Doe dit wekelijks: een klein klusje met een groot effect.
2. Laat de pomp weer draaien
Zodra het water boven de 10 graden komt, mag de vijverpomp weer aan het werk. Plaats deze op een verhoogd plateau van stenen om verstopping door slib te voorkomen. Maak de pomp en filters eerst goed schoon voor je ze inschakelt – een frisse start van het nieuwe tuinseizoen! Laat de pomp en filters daarna dag en nacht draaien voor een gezond evenwicht in de vijver.
3. Plant slim en duurzaam
Waterplanten kunnen vanaf eind april weer geplant worden. Zet moeras- en zuurstofplanten stevig vast in mandjes of substraat en veranker drijfplanten met keien in plaats van loodbandjes: dat is beter voor de natuur én het oog. Vergeet niet oude plantenresten terug te snoeien tot zo’n 15 centimeter onder het wateroppervlak. Verjong de planten waar nodig door jonge scheuten opnieuw uit te zetten.
4. Houd algen in toom
Draadalgen en zweefalgen zijn de boosdoeners van veel groene vijvers. Draadalgen kun je handmatig verwijderen of behandelen met een ecologisch middel. Zweefalgen voorkom je vooral door gezonde groei van zuurstofplanten en een juiste waterhardheid. Controleer daarom regelmatig de kwaliteit van het vijverwater en verbeter 'm indien nodig met mineralen of vijverklei.

5. Check de gezondheid van je vijverbewoners
Vissen worden wakker uit hun winterslaap zodra het water opwarmt. Controleer ze op wondjes of vreemde plekken en begin met voeren als de temperatuur boven de 10 graden komt. Voer wel met mate, want hun stofwisseling draait nog op een laag pitje. Houd ook de kikkers en padden in de gaten: kikkerdril is een goed teken van leven.
6. Geef de vijver wat extra aandacht
Maak eens een rondje langs de vijver met een opschrijfboekje. Wat groeit er al? Welke vogels komen op bezoek? Zijn er nieuwe waterdiertjes te zien? Door regelmatig te observeren, leer je jouw vijver écht kennen. Zo zie je sneller wanneer iets uit balans raakt en geniet je extra van het leven dat terugkeert.
- Tuinadvies, Vijverhulp
- Adobe Stock