Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker en simpel: zo maak je muffins met custard

Zin in iets lekkers dat niet te ingewikkeld is om te maken? Deze luchtige muffins met een romige custardvulling zijn het perfecte tussendoortje: simpel om te bakken en heerlijk smeuïg! Ideaal voor bij de koffie of gewoon als verwenmomentje tussendoor.

Muffins

Benodigdheden:

  • 300 milliliter volle melk
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • snuf zout
  • geraspte schil van 1 citroen
  • muffinvorm met 12 holletjes of 12 papieren muffinvormpjes

Zo maak je muffins met een custardvulling:

  1. Klop de eidooiers los met de maïzena en een klein scheutje van de melk tot een glad papje. Verwarm de rest van de melk in een steelpan samen met 50 gram suiker en het vanille-extract. Laat dit rustig warm worden tot de suiker is opgelost, maar laat het niet koken.
  2. Giet al roerend de warme melk beetje bij beetje bij het eimengsel. Blijf goed kloppen om stollen te voorkomen. Giet vervolgens alles terug in de pan en breng het mengsel op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Laat het zo’n 2-3 minuten zachtjes borrelen tot het dik wordt. Roer daarna nog een paar minuten goed door terwijl het afkoelt, zodat er geen velletje op komt. Zet de custard weg tot gebruik.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  4. Mix de zachte boter met 150 gram suiker tot het romig en licht van kleur wordt. Voeg daarna één voor één de eieren toe, mix steeds tot het ei goed is opgenomen. Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder, een snuf zout en de citroenrasp luchtig door het cakebeslag.
  5. Vet de vorm licht in of gebruik papieren cakevormpjes. Vul elk holletje voor 2/3 met het cakebeslag. Schep daarna in het midden een flinke lepel (of twee) custard. Het is niet erg als dit een beetje uitloopt.
  6. Bak de cakes in het midden van de oven in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster: zo blijft de onderkant lekker droog en stevig.
  7. Strooi ter garnering wat kristalsuiker over de cupcakes.
Culinair
  • Uit Paulines Keuken
  • Adobe Stock