/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FXaCMfHyy9Q0puv1743760427.jpg)
De Tuinenroute
Voor wie zin heeft in een voorjaarsdag vol frisse lucht, bloeiende tuinen en historische charme is er de Tuinenroute Groningen van toeristenbond ANWB. Deze fietsroute van zo’n 60 kilometer slingert door het Hogeland van Groningen en voert je langs verborgen parels, statige borgen en kleurrijke tuinen waar het voorjaar uitbundig gevierd wordt. Denk aan kronkelende paadjes tussen stinzenplanten, geurige boomgaarden, een doolhof van haagbeuk of een theeschenkerij waar je op adem komt met huisgemaakte taart.
Onderweg zie je niet alleen het weidse Groninger landschap met zijn beroemde luchten, maar ook typische wierdedorpen – oude dorpen die op kunstmatige heuvels zijn gebouwd – en bijzondere tuinen met elk hun eigen verhaal. De route duurt zo’n vier uur exclusief stops, maar het is juist de bedoeling om onderweg vaak af te stappen, want de route draait om genieten.
Dominees, doolhoven en duizend bloemen
Eén van de hoogtepunten is Domies Toen in Pieterburen, een botanische tuin vol stinzenplanten, verborgen hoekjes en rust. Even verderop vind je de Notoarestoen in Eenrum: een arboretum met 600 soorten rhododendrons en indrukwekkende exotische bomen als Japanse tempelbomen en Amerikaanse Sequoia’s. In Uithuizen ligt de Menkemaborg – een compleet ingerichte 18de-eeuwse borg met prachtige symmetrische tuinen, een perenberceau en zelfs een heus doolhof. En dan is er nog Landgoed Ewsum in Middelstum, waar je een historische groente- en kruidentuin ontdekt.
Onderweg fiets je door levendige dorpen als Winsum (in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland), Baflo en Onderdendam, waar eeuwenoude kerken, molens en herbergen je uitnodigen tot een tussenstop – al dan niet met een plak poffert of een glas Winsumer boogje.

Praktische informatie
De Tuinenroute Groningen is ongeveer 60 kilometer lang en goed te fietsen in een dag. Het begin- en eindpunt liggen bij fietsknooppunt 33 in Pieterburen, van daaruit volg je een netwerk aan knooppunten. Let wel op: de tuinen liggen niet altijd direct aan de knooppunten. Het wordt daarom aangeraden om tijdens de fietsroute Google Maps binnen handbereik te houden. Door de afwisseling in ondergrond (smalle paden, schelpen en bruggetjes) is de route niet geschikt voor extra brede fietsen.
Toegang tot de meeste tuinen is laagdrempelig – sommige zijn gratis, voor andere geldt een kleine entree. Kijk voor een routebeschrijving en een overzicht van alle fietsknooppunten en hoogtepunten onderweg op de website van de ANWB.
- ANWB
- Adobe Stock