/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2Fx6yAcCdFslYCGp1743687138.jpg)
Oet Grunn
Raspatat heeft een bijzondere band met het noorden van Nederland, en vooral met Warffum in Groningen. De patatsoort werd lange tijd in de fabriek van Rixona in Warffum geproduceerd, en het aardappelpoeder dat essentieel is voor raspatat wordt daar nog steeds gemaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen raspatat als een typisch noordelijke snack beschouwen, ook al is het inmiddels in heel Nederland wel te vinden.
Ingrediënten:
- 2 liter frituurolie
- 200 milliliter kokend water
- 165 milliliter volle melk
- 138 gram aardappelpuree à la minute
- 20 gram bloem
- 1 middelgroot ei
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- zout (optioneel)
Zo maak je zelf raspatat:
- Meng de melk met het kokende water. Doe het aardappelpureepoeder in een hittebestendige mengkom en schenk al roerend met een garde het melkmengsel erbij. Voeg het ei, de bloem en het gerookte paprikapoeder toe en meng alles goed door. Schep het mengsel in een spuitzak en laat het 15 minuten rusten in de koelkast.
- Verhit de frituurolie in een frituurpan of ruime pan tot 180 graden. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren. Knip het puntje van de spuitzak af, zodat je een opening hebt van ongeveer ½ centimeter.
- Spuit een kwart van het aardappelmengsel voorzichtig in slierten van 15 centimeter in de hete olie. Knip met een keukenschaar de sliert los van de spuitzak. Frituur de raspatat in ongeveer 2 minuten goudgeel en knapperig.
- Haal de raspatat met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal dit proces met de rest van het mengsel. Bestrooi eventueel met zout en serveer direct.
Culinair
- Albert Heijn, Wikipedia
- Adobe Stock