Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De smaak van Terschelling: zo maak je Skylger pondkoek

Wie weleens op Terschelling komt, heeft 'm vast zien liggen in bakkerijen: Skylger pondkoek. Deze stevige, platte koek doet denken aan een mix van speculaas en taai-taai. Ooit werd hij gemaakt van restjes deeg, maar inmiddels is het een geliefde lokale lekkernij. Met dit recept haal je een stukje Terschellinger traditie in huis!

Pondkoek

Ingrediënten:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 200 milliliter volle melk
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • mespunt zout

Zo maak je Skylger pondkoek:

  • Meng de basterdsuiker, gesmolten boter, het zout, de speculaaskruiden, kaneel en de melk in een kom.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en vorm er met je handen twee platte lappen van ongeveer 25 x 15 centimeter.
  • Wikkel de deegstukken in vershoudfolie en laat ze minimaal twee dagen rusten in de koelkast, zodat de kruiden goed in kunnen trekken.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bak de pondkoeken in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen op een rooster, snijd in repen en serveer.
Culinair
  • Het keukentje van Syts
  • Adobe Stock