/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FlFQnIrfyIDojtY1743582104.jpg)
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 500 gram half-om-half gehakt
- 300 milliliter groentebouillon
- 100 gram geraspte kaas
- 125 milliliter crème fraîche
- 2 preien (in ringen van 1 centimeter)
- 2 rode uien (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (gesnipperd)
- handje fijngehakte verse peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper en zout naar smaak
Zo maak je oma's prei-gehaktschotel:
- Verhit de olie in een pan en fruit de rode uien en knoflook tot ze glazig zijn. Schep ze uit de pan en zet apart.
- Bak het gehakt op hoog vuur tot het gaar is. Voeg de gebakken uien en knoflook toe, samen met de rozemarijn, zout en peper.
- Strooi de bloem erover en meng goed. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe, zodat een gebonden saus ontstaat.
- Roer de tomatenpuree erdoor en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.
- Kook of stoom de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 25 minuten). Giet af en stamp fijn.
- Klop de puree luchtig met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de gehaktsaus over de ovenschaal en strijk de aardappelpuree erover uit.
- Leg de preiringen op de puree, bestrooi met de kaas en voeg een beetje olie toe.
- Bak de ovenschotel 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Culinair
- Dutch Cuisine
- Adobe Stock