Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept voor prei-gehaktschotel

Simpel, smaakvol en zoals oma 'm altijd maakte: deze ovenschotel is een echte klassieker. Met gehakt, aardappelpuree, prei en kaas is dit een hartverwarmend gerecht dat bij jong en oud in de smaak valt. Even in de oven en genieten maar!

Prei-gehaktschotel

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 300 milliliter groentebouillon
  • 100 gram geraspte kaas
  • 125 milliliter crème fraîche
  • 2 preien (in ringen van 1 centimeter)
  • 2 rode uien (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • handje fijngehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je oma's prei-gehaktschotel:

  1. Verhit de olie in een pan en fruit de rode uien en knoflook tot ze glazig zijn. Schep ze uit de pan en zet apart.
  2. Bak het gehakt op hoog vuur tot het gaar is. Voeg de gebakken uien en knoflook toe, samen met de rozemarijn, zout en peper.
  3. Strooi de bloem erover en meng goed. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe, zodat een gebonden saus ontstaat.
  4. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.
  6. Kook of stoom de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 25 minuten). Giet af en stamp fijn.
  7. Klop de puree luchtig met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
  8. Verdeel de gehaktsaus over de ovenschaal en strijk de aardappelpuree erover uit.
  9. Leg de preiringen op de puree, bestrooi met de kaas en voeg een beetje olie toe.
  10. Bak de ovenschotel 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Culinair
  • Dutch Cuisine
  • Adobe Stock