/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fq6so9vUy9XDQQa1743153981.jpg)
Flinke toename
Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de afgelopen decennia toegenomen. Jaarlijks worden tussen de 12.000 en 15.000 reeën aangereden, en ook wilde zwijnen, dassen en edelherten worden steeds vaker slachtoffer. Deze stijging hangt nauw samen met de groei van de reeënpopulatie: van ongeveer 5.000 dieren in 1950 tot een geschatte 100.000 tot 120.000 vandaag de dag.
Waarom een piek tijdens de overgang naar zomertijd?
De overgang naar zomertijd veroorzaakt vaak een piek in wildaanrijdingen doordat de biologische klok van dieren niet gelijkloopt met die van mensen. Reeën, herten en wilde zwijnen trekken in de schemering naar voedsel- en rustgebieden, precies op het moment dat de ochtend- en avondspits plaatsvindt. Door het verzetten van de klok moeten dieren zich plotseling aanpassen aan een nieuw ritme, wat leidt tot meer onverwachte oversteekacties.
Daarnaast zijn drachtige reegeiten in deze periode actiever, omdat ze zich voorbereiden op de geboorte van hun kalfjes. Dit verhoogt de kans op plotselinge oversteekacties. Ook jonge bokken verlaten rond deze tijd hun geboorteterritorium en gaan op zoek naar een eigen leefgebied. Tijdens deze zoektocht komen ze op onbekende plekken en steken ze vaker wegen over.
Matig je snelheid
Hoewel een aanrijding met wild vaak onverwacht gebeurt, kunnen automobilisten de kans op een botsing aanzienlijk verkleinen door hun snelheid aan te passen. Vooral rond zonsopkomst en -ondergang is het verstandig om extra alert te zijn en vaart te minderen, zeker in bosrijke gebieden of langs open velden.
Bij een snelheid van 60 kilometer per uur hebben dieren meer kans om een voertuig te ontwijken en kan een bestuurder vaak nog op tijd remmen. Mocht er een dier plotseling oversteken, dan is het belangrijk om niet uit te wijken, maar gecontroleerd te remmen en de auto op de rijstrook te houden. Wild steekt bovendien zelden alleen over: als je één dier ziet, is de kans groot dat er meer volgen. Wacht dus even met verder rijden.
Om het aantal aanrijdingen te verminderen, worden op bekende oversteeklocaties regelmatig wildreflectoren geplaatst. Deze weerkaatsen het licht van naderende voertuigen en schrikken dieren af, waardoor ze minder snel de weg oversteken.
Wat te doen bij een aanrijding?
Toch is het risico nooit volledig uit te sluiten. Mocht je toch een dier aanrijden, dan is het belangrijk om direct de politie te bellen via 0900-8844. Zij schakelen een gespecialiseerde jager in, die het dier opspoort en, als dat nodig is, uit zijn lijden verlost. Blijf in zo’n situatie op veilige afstand en rijd vooral niet door, want dat kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar in sommige gevallen ook strafbaar.
- Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging
- Robert-Jan Asselbergs