/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fw0SLdI4ReRexD81743085949.jpg)
1. Ongewoon dieet
Waar veel vogels harige rupsen mijden vanwege hun giftige haren, smult de koekoek er juist van. Dankzij een beschermende laag in zijn maag kan de koekoek deze rupsen zonder problemen verteren en de schadelijke haren uitbraken in de vorm van een braakbal.
2. Meesterlijke bedrieger
De koekoek staat bekend om haar bijzondere voortplantingsstrategie: het vrouwtje legt haar eieren in de nesten van andere vogelsoorten. Opmerkelijk is dat de vrouwtjeskoekoek zich richt op in één zogeheten waardvogel: de vogelsoort die de zorg voor haar koekoeksei en -jong gaat dragen. Het koekoeksvrouwtje zorgt ervoor dat haar eieren op die van de waardvogel lijken, zodat de aanstaande gastouder niets doorheeft.
Het is de taak van de mannetjeskoekoek om verwarring te zaaien bij de "adoptieouders" door verschillende vogelgeluiden na te bootsen. De gastvogels zijn daardoor afgeleid, waardoor het koekoeksvrouwtje een ei uit het nest kan vervangen door een van haar eigen eieren. Het ei van de gastouder eet ze op, of ze gooit het weg. Dat doet ze soms bij wel tientallen verschillende nesten!

3. Seizoensaankondiger
Vanaf half april tot in juli is de karakteristieke roep van het koekoeksmannetje te horen, waarmee hij zijn territorium afbakent en vrouwtjes aantrekt. Deze roep is zo iconisch dat het in verschillende culturen wordt gezien als een teken dat de lente in aantocht is.
4. Uitzonderlijke trekvogel
De koekoek is een echte langeafstandstrekker die in augustus al naar Afrika gaat om te overwinteren. Opvallend is dat de jonge koekoeken, die pas later uitvliegen, zelfstandig de weg naar het zuiden vinden zonder begeleiding van volwassen vogels. De route zit als het ware in hun genen.
5. Culturele invloed
De invloed van de koekoek reikt verder dan de natuur alleen. Zijn naam en roep zijn terug te vinden in diverse uitdrukkingen en gebruiken. Zo wordt in het Nederlands de term 'koekoeksjong' gebruikt voor een kind dat door iemand anders wordt grootgebracht, en verwijst de uitdrukking 'dat raadt je de koekoek' naar iets dat vanzelfsprekend is. Daarnaast is er natuurlijk de bekende koekoeksklok, die elk uur het geluid van de koekoek vrolijk nabootst.
- Landidee, Natuurmonumenten, Wist je dat weetjes, Wikipedia
- Adobe Stock