/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FvF9N02NSgWcOlk1743066641.jpg)
Ingrediënten:
- 500 gram speltmeel
- 300 milliliter lauwwarm water
- 200 milliliter bruisend mineraalwater
- 15 gram fijn zout
- 8 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels baking soda
- 1/2 eetlepel honing
- 7 theelepels grof zeezout of fleur de sel
- 2 liter water om in te pocheren
Zo maak je zelf grote zoute krakelingen:
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Los de honing op in zes eetlepels lauwwarm water. Zeef het speltmeel in een grote mengkom en voeg de gist, het resterende water en het fijne zout toe. Meng alles goed en kneed het deeg gedurende 10 minuten met de hand tot het soepel en elastisch is.
- Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg nogmaals stevig door. Rol het uit tot een streng van ongeveer 30 centimeter en verdeel dit in 10 gelijke stukken. Vorm van elk stukje een bol en rol deze uit tot een lange streng van 50 tot 60 centimeter, waarbij de uiteinden iets dunner zijn dan het midden.
- Vorm de krakelingen door de uiteinden kruislings over elkaar te leggen, ze om elkaar heen te draaien en de uiteinden stevig vast te drukken. Leg de krakelingen ondersteboven en druk de naden nogmaals lichtjes aan. Dek ze af met een theedoek en laat ze nog 20 minuten rijzen.
- Breng 2 liter water aan de kook in een brede pan en voeg de baking soda toe. Pocheer de krakelingen één voor één gedurende 30 seconden in het kokende water. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze even uitlekken.
- Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met grof zeezout of fleur de sel. Bak ze in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
Culinair
- Jumbo
- Adobe Stock