Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker voorjaarsrecept: asperges met ham en kaassaus uit de oven

De lente is het seizoen van witte asperges, en wat is er nu lekkerder dan dit "witte goud" uit de oven met een romige kaassaus erbij? Dit gerecht combineert de zachte smaak van asperges met ham, een rijke saus van Gruyère en knapperige walnoten. Perfect om van te genieten met een portie gebakken aardappeltjes erbij.

Asperges

Ingrediënten:

  • 1 kilo witte asperges
  • 350 milliliter volle melk
  • 200 gram geraspte Gruyère
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 8 plakken achterham
  • handje fijngehakte peterselie
  • handje gehakte walnoten
  • aardappels naar keuze
  • olie om in te vetten
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je asperges met ham en kaassaus uit de oven:

  1. Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant af.
  2. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de asperges gedurende tien minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog vijf minuten nagaren in het warme water.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olie.
  4. Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer dit goed door met een garde tot er een gladde roux ontstaat. Giet de melk er beetje bij beetje bij en blijf roeren tot er een romige saus ontstaat. Laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig door. Breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.
  5. Meng 150 gram van de geraspte Gruyère door de saus tot deze volledig is gesmolten. Is de saus te dik? Voeg dan een scheutje extra melk toe en roer goed door tot de saus de gewenste dikte heeft.
  6. Haal de asperges uit het water en laat ze kort uitlekken. Wikkel steeds om drie à vier asperges een plakje ham en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  7. Giet de kaassaus over de asperges en bestrooi met de resterende geraspte kaas.
  8. Bak de asperges met kaassaus 15 tot 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt.
  9. Haal de ovenschaal uit de oven en bestrooi het gerecht met de fijngehakte peterselie en gehakte walnoten voor extra smaak en textuur.
  10. Serveer de asperges met een portie gebakken of gekookte aardappels naar keuze.

Tip: wil je een vegetarische variant? Laat de ham achterwege en voeg in plaats daarvan wat lente-ui toe.

Culinair
  • Brenda Kookt
  • Adobe Stock