/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FJg8ve6S3gi9FV61742985401.jpg)
Tokkelroom
Tokkelroom is een romige, zoete likeur op basis van eieren, suiker, brandewijn en vanille. Het lijkt sterk op advocaat, maar is vaak iets dunner van structuur, en daardoor makkelijker te schenken, en bevat minder alcohol. De naam "tokkelroom" verwijst naar het geluid van kippen, omdat eieren het hoofdingrediënt zijn. Het wordt vaak puur gedronken, met een toef slagroom, of verwerkt in desserts en baksels voor een volle, romige smaak.
Ingrediënten:
- 1250 gram Jonagold appels
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram witte basterdsuiker
- 225 gram roomboter
- 20 gram gemalen kaneel
- 15 gram tokkelroom
- 9 gram vanillesuiker
- 2 rijpe Conference peren
- 2 eieren
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels fijngemalen biscuitjes
- 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je een appel-perentaart met tokkelroom:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de boter, basterdsuiker, vanillesuiker, een snufje zout, één ei en het vanille-extract. Kneed dit tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in twee delen: 2/3 voor de bodem en zijkanten, en 1/3 voor de bovenkant.
- Vet een springvorm in. Rol het grootste deel van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de vorm. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Schil de appels en peren en snijd ze in blokjes. Meng ze in een kom met de kaneel en de resterende suiker.
- Haal de taartvorm uit de koelkast en bestrijk de bodem met een dun laagje tokkelroom. Strooi hierover de fijngemalen koekjes; dit helpt om overtollig vocht uit de vulling op te nemen.
- Verdeel het fruitmengsel gelijkmatig over de taartbodem.
- Rol het resterende deeg uit en bedek de taart ermee, of snijd repen voor een klassiek rasterpatroon. Bestrijk de bovenkant met het tweede losgeklopte ei.
- Bak de taart in het midden van de oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je 'm aansnijdt. Serveer de taart met een toef slagroom of een extra scheutje tokkelroom.
Culinair
- Jumbo
- Adobe Stock