/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FqwXV4y75qn0yKZ1742910739.jpg)
Gedeeltelijke zonsverduistering
Liefhebbers van sterrenkunde en nieuwsgierige hemelstaarders opgelet! Op zaterdag 29 maart vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Een klein, maar spectaculair schouwspel waarbij de maan een deel van de zon bedekt. In Groningen zal rond het hoogtepunt, om 12:13 uur, zo’n 24% van het zonsoppervlak schuilgaan achter de maan. De verduistering begint om 11:20 uur en is rond 13:07 uur weer voorbij.
Hoewel dit niet zo indrukwekkend is als een volledige eclips, waarbij de dag even in schemer verandert, is een gedeeltelijke verduistering ook de moeite waard. De zon krijgt een "hapje" uit haar rand, een fascinerend gezicht – mits je goed voorbereid bent. Veilig waarnemen is namelijk een must: zo is het belangrijk om nooit zonder bescherming rechtstreeks naar de zon te kijken. Gelukkig staan er op verschillende plekken in het land telescopen klaar en worden er eclipsbrillen uitgedeeld.
Waar kun je kijken?
In Noord-Nederland zijn er verschillende locaties waar je de verduistering optimaal kunt beleven, vaak met deskundige uitleg van sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen-stad kun je terecht op het dak van Forum Groningen of bij eetcafé Zondag in het Noorderplantsoen.
Ook langs de Waddenkust zijn er verschillende waarneemplekken. Zo kun je je verwonderen over de kosmos bij het activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog of op de dijk bij 't Zielhoes in Noordpolderzijl. Ook op de Waddeneilanden is het fenomeen te bewonderen: de openbare bibliotheken van Vlieland en Terschelling organiseren speciale kijkmomenten.
Geen zon? Even geduld…
Bij helder weer is de verduistering goed zichtbaar, maar als de wolken roet in het eten gooien, moeten we even geduld hebben. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland laat dan op zich wachten tot 12 augustus 2026. De meest indrukwekkende eclips in de nabije toekomst? Dat duurt nog wel even: pas op 23 september 2090 is er in Nederland weer een totale zonsverduistering.
- Rijksuniversiteit Groningen
- Rijkskuniversiteit Groningen