Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een luchtige rozemarijncake

Deze luchtige rozemarijncake combineert de frisse smaak van citroen met de kruidige geur van rozemarijn. Door een vleugje honing toe te voegen, krijgt de cake een zoete en volle smaak. Perfect voor een gezellige middag met thee of als verfijnd dessert!

Rozemarijncake

Ingrediënten:

Voor een tulbandvorm van 2,4 liter

  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram poedersuiker
  • 40 milliliter volle melk
  • 6 eieren (op kamertemperatuur)
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
  • 1,5 eetlepel honing
  • mespunt zout
  • boter om mee in te vetten
  • bloem om de tulbandvorm mee te bestuiven
  • takjes rozemarijn ter garnering

Zo maak je een rozemarijncake:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Vet de tulbandvorm goed in met boter, bestuif hem met een dun laagje bloem en klop het overtollige bloem eruit.
  3. Doe de kristalsuiker, roomboter, drie eetlepels citroensap en het zout in een mengkom en klop met een garde of mixer tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tussendoor goed, zodat elk ei volledig opgenomen wordt.
  4. Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag en meng daarna de fijngehakte rozemarijn, de honing en de melk erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is, maar mix niet te lang om een luchtig beslag te behouden.
  5. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 55-70 minuten gaar in het midden van de oven. Test met een satéprikker: komt deze er schoon uit, dan is de cake klaar. Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en stort 'm daarna op een rooster.
  6. Meng de poedersuiker met het overgebleven citroensap tot een glad glazuur en giet dit over de afgekoelde cake. Garneer eventueel met takjes rozemarijn voor een extra feestelijke uitstraling.
Culinair
  • Adobe Stock