Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit zijn de meest bijzondere restaurants in Groningen

De restaurants in dit lijstje hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben allemaal iets unieks, bijvoorbeeld een speciaal concept, een waanzinnig goed menu of een bijzondere locatie. Van een diner in een prachtige kerk tot een lunch in de oudste borgboerderij van Groningen: een etentje bij deze restaurants zul je niet snel vergeten.

Restaurants

De Basiliek in Appingedam

Genieten van goed eten op een héél bijzondere locatie: dat kan bij De Basiliek, gevestigd in de oude Sint-Nicolaaskerk van Appingedam. Te midden van deze historie – omringd met prachtige glas-in-loodramen en bijzondere architectuur – geniet je van gerechten met Groningse invloeden. Denk aan Groninger mosterd, Zoutkamper garnalen en droge worst uit eigen streek. Hier proef je de regio op z’n best.

Sepia in Groningen

Net buiten het centrum vind je Sepia, het enige lunchrestaurant van Groningen waar je geen menukaart nodig hebt. Van vrijdag tot en met maandag serveren chefs Sieta Schellinger en Fareeda van der Marel een verrassingsmenu, met de optie voor een samengesteld wijn- of saparrangement. Hier wordt gekookt volgens het "van kop tot staart"-principe, wat zorgt voor spannende combinaties en bijzondere ingrediënten. En ook vegetariërs en veganisten zitten hier goed: Sepia laat graag zien hoe veelzijdig plantaardig eten kan zijn.

Piloersemaborg. Foto: Marketing Groningen

Piloersemaborg in Den Ham

Verscholen tussen de uitgestrekte weilanden ligt de Piloersemaborg, de enige overgebleven borgboerderij van Groningen. Dick en Hilda Soek koken hier met biologische en lokale producten, en dat proef je. In de sfeervolle eetkamers – of op een zonnige dag buiten, tussen de fruitbomen en scharrelende kippen – geniet je van pure, seizoensgebonden gerechten. Alles hier ademt rust en ambacht, een plek om even helemaal te onthaasten!

Noor. Foto: via Lekker500

Noor in Hoogkerk

Sinds 2022 schittert restaurant Noor in de oude Theresiakapel van Hoogkerk. Marleen en Jeroen Brouwer, eerder actief in het Drentse Schoonloo, hebben hier hun culinaire droom waargemaakt. Met een Michelinster op zak en een keuken die even elegant als verrassend is, trekt Noor gasten uit binnen- en buitenland. De gerechten zijn kunstwerkjes, zowel qua smaak als presentatie.

De Molenaar. Foto: via Lekker500

De Molenaar in Onderdendam

Aan een oude trekvaart in Onderdendam, in een oude korenmolen, vind je restaurant De Molenaar. Een vaste menukaart is er niet: hier word je verrast met een zorgvuldig samengesteld menu, geserveerd in meerdere gangen. De chef laat zich inspireren door de mediterrane keuken en tovert keer op keer iets bijzonders op tafel.

De Haan. Foto: via Lekker500

De Haan in Groningen

Bij De Haan, aan de rand van het Groningse centrum, gaat uit eten nét even anders. Hier draait alles om het "doe-het-zelf"-principe: de chef bereidt en serveert de gerechten, maar gasten halen zelf hun drankjes en bijgerechten van het buffet. Op tafel ligt een vel papier waarop je bijhoudt wat je precies gegeten en gedronken hebt. Geen wonder dat op tijd reserveren hier een must is, want dit bijzondere concept is erg populair.