Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Snel en simpel: zo maak je zelf kokosmakronen

Koekje bij de thee? Je kunt kokosmakronen natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zelf maken is vele malen leuker én lekkerder. En je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig!

Kokosmakronen

Kokosmakronen

Het is een bekend koekje bij de thee of koffie: de kokosmakroon. Deze koek wordt gemaakt van slechts een paar ingrediënten: geklopt eiwit, kokosrasp en suiker. Kokosmakronen hebben vaak een stukje eetbaar papier aan de onderkant, maar die laten we in dit recept achterwege.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram kokosrasp

Tip: wil je de kokosmakronen meer smaak geven? Voeg dan een klein beetje citroenrasp en/of vanillesuiker toe.

Zo maak je de kokosmakronen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Pak een kom erbij en splits de vier eieren en doe de eiwitten in de kom. Let op: de eidooiers worden in dit recept niet gebruikt, dus die zou je eventueel in een ander gerecht kunnen gebruiken.
  3. Doe de suiker en kokosrasp in een steelpan en meng dit met elkaar.
  4. Zet de steelpan op het vuur en verhit het mengsel al roerend een paar minuten. Het suikerkokosmengsel mag echter niet verkleuren. Daarom is het belangrijk om goed te blijven roeren en desnoods het vuur wat lager te zetten.
  5. Haal de steelpan van het vuur en laat het mengsel een klein beetje afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten los (je hoeft ze niet stijf te kloppen) en roer ze vervolgens door het iets afgekoelde kokosmengsel tot alles goed gemengd is.
  6. Schep met een eet- of ijslepel of een spuitzak kleine "bergjes" van het mengsel en doe deze op de bakplaat. Plaats ze niet te dicht op elkaar: zorg voor voldoende afstand – een paar centimeter – tussen iedere kokosmakroon.
  7. Bak de kokosmakronen zo'n 20 minuten in de oven, tot ze gaar en goudbruin zijn.

De zelfgemaakte kokosmakronen kun je een paar dagen in een goed afgesloten koektrommel bewaren. Geniet ervan!