Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk romig: witlofsoep met spekjes

Witlof heeft van nature een lichte bitterheid, maar in deze soep wordt die perfect in balans gebracht door romige slagroom, een vleugje honing en de hartige smaak van spekjes. Het resultaat? Een soep die zowel verfijnd als lekker vullend is – heerlijk als lunch of voorgerecht.

Witlofsoep

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 700 milliliter groentebouillon
  • 200 milliliter slagroom
  • 500 gram witlof
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram tarwebloem
  • 2 theelepels honing
  • 1 laurierblad
  • 1 ui
  • peper en zout naar smaak
  • verse tijm om te garneren

Zo maak je romige witlofsoep met spekjes:

  1. Snipper de ui en snijd de witlof in dunne reepjes. Verwijder eventueel de harde kern voor een mildere smaak.
  2. Bak de spekblokjes in een droge pan op middelhoog vuur knapperig. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
  3. Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui glazig. Voeg de witlof toe en bak kort mee. Roer de honing erdoor en strooi de bloem over het mengsel. Roer goed door zodat de bloem zich gelijkmatig verdeelt.
  4. Schenk de bouillon er beetje bij beetje bij en blijf roeren tot een gladde soep ontstaat. Voeg het laurierblad toe en breng de soep aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Verwijder het laurierblad en pureer de soep glad met een staafmixer. Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de soep in kommen en garneer met de knapperige spekjes en een takje verse tijm.
Culinair
  • Leuke Recepten
  • Adobe Stock