Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je bitterballen met haring

Deze haringbitterballen zijn een originele twist op de klassieke bitterbal. De romige ragout, gecombineerd met zilte haring en een vleugje dille, zorgt voor een smaakexplosie die perfect past bij een goed glas bier of jenever.

Bitterballen met haring

Ingrediënten:

Voor circa 12 stuks

  • 200 milliliter visbouillon (afgekoeld)
  • 40 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 2 haringen (zonder graat, in blokjes)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1 eetlepel gesnipperde uitjes
  • 1 theelepel verse dille (fijngehakt)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel maïzena (aangeroerd met een beetje water)
  • bloem
  • paneermeel
  • peper naar smaak
  • frituurolie

Zo maak je bitterballen met haring:

  1. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur, maar laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten garen om de bloemsmaak te laten verdwijnen.
  2. Voeg de afgekoelde visbouillon geleidelijk toe, in drie delen. Blijf roeren tot een dikke, gladde saus ontstaat.
  3. Roer de haring, uitjes, dille en het citroensap door de ragout. Breng op smaak met peper.
  4. Voeg de maïzena toe en blijf roeren tot de ragout goed gebonden is. Haal de pan van het vuur en giet de ragout in een platte schaal. Dek af met plasticfolie en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Verhit de frituurolie tot 180 graden. Draai kleine balletjes van de ragout. Rol ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel.
  6. Bak de bitterballen in porties tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een frisse mosterd-dillesaus.
Culinair
  • Miljuschka
  • Adobe Stock