Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Klassieker met een twist: zo maak je gekruide gehaktballen

Zin in gehaktballen, maar dan met net wat meer pit? Deze gekruide variant geeft een smaakvolle draai aan de klassieker. Dankzij de warme specerijen en een vleugje sambal krijgen de ballen een kruidige, licht pittige kick – heerlijk bij aardappelpuree, rijst of gewoon zo uit de pan!

Gekruide gehaktballen

Ingrediënten:

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ei
  • 1/2 liter runderbouillon
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel piment
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je gekruide gehaktballen:

  1. Verhit een beetje boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Laat even afkoelen.
  2. Meng in een grote kom het gehakt met het ei, mosterd, paneermeel, sambal, kruiden, en de gefruite ui en knoflook. Kneed het geheel goed door.
  3. Vorm hier ongeveer zes ballen van en laat ze een uur opstijven in de koelkast.
  4. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Voeg daarna de bouillon toe en laat ze afgedekt 15 tot 20 minuten sudderen op laag vuur.
  5. Serveer met aardappelpuree of rijst, en maak van het braadvocht een lekkere jus. Eet smakelijk!