Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zoals oma het maakte: sperziebonen met spek

De geur van spekjes in de pan, een flinke klont roomboter en een snufje nootmuskaat – dit is hoe oma haar sperziebonen maakte. Geen poespas, maar ouderwetse, hartverwarmende smaken zoals ze bedoeld zijn. Dit recept brengt je in één hap terug naar die gezellige keuken van vroeger!

Sperziebonen

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 600 gram verse sperziebonen
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 flinke eetlepel roomboter
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • snuf nootmuskaat
  • zwarte peper naar smaak

Zo maak je sperziebonen met spek:

  1. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Kook de bonen in 10 minuten beetgaar en giet af.
  2. Smelt de roomboter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde sjalot en de champignons toe en bak alles nog 5 minuten mee tot de champignons goudbruin en zacht zijn.
  3. Doe de sperziebonen in de pan en schep goed om. Bestrooi met tijm, een snufje nootmuskaat en zwarte peper naar smaak. Laat alles nog 2 minuten zachtjes bakken, zodat de smaken goed samenkomen.
  4. Serveer de sperziebonen met gebakken aardappeltjes.