Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 interessante weetjes over Coevorden

Sporen van een roemrucht verleden liggen nog – soms letterlijk – voor het oprapen in deze oudste stad van de Drentse provincie. Noorderland neemt je dan ook graag mee op een historisch dagje uit in deze stad. 

Coevorden

Over de naam

Ooit was Coevorden weinig meer dan een dorp op een hoger gelegen zandrug in het Boertanger moeras en de Echtener venen. Later groeide Coevorden uit tot een bloeiende handelsstad. Geen wonder, het lag namelijk op de route van Groningen naar Munster en was feitelijk dé poort tussen het noorden en de rest van de wereld. Het lag bij een ondiepe plaats in een riviertje, een voorde, en was daarmee een veilige doorsteek voor het vee in de Zuid-Drentse veenmoerassen. Door die voorde konden koeien lopen, en daarnaar verwijst de oorspronkelijke naam: Koe-Voorde

Dé blikvanger: het kasteel

Het enige kasteel van Drenthe staat in hartje Coevorden en heeft altijd een sleutelrol gehad in de regionale geschiedenis. Vanwege zijn ligging in de regio was het fort van groot strategisch belang: zo vormde het de inzet bij de legendarische Slag bij Ane (1227) en later het Beleg van Coevorden (1592). De burcht werd meerdere malen belegerd, geplunderd, in brand gestoken en zelfs herbouwd.

Al die tijd bleven hardnekkige geruchten rond zoemen over ondergrondse gangen: zouden er vluchtwegen, als een mysterieus labyrint, verscholen liggen tussen het kasteel en de binnenstad? Niemand die het zeker weet, maar de mythe blijft bestaan. Wél zichtbaar bovengronds zijn twee kanonnen, waarmee op hoogtijdagen ook echt geschoten wordt.

Het kasteel. Foto: Stichting ToReCo

Replica in Canada

Een bijna exacte kopie van het kasteel staat in Richmond, een voorstad van Vancouver. Deze Canadese stad is vernoemd naar Coevorden. Ondanks dat er een Grote Oceaan tussen zit, hebben beide steden een bijzondere band, te danken aan marineofficier George Vancouver met adellijke voorouders in Coevorden: de Van Coeverdens. Die naam werd in het Engels verbasterd tot “Vancouver”. 

In 1986, bij het 100-jarig bestaan van Vancouver, reisde een grote delegatie uit Drenthe overzee om het feest mee te vieren. Er kwam een Nederlands plein met daarop een replica van Kasteel Coevorden dat in dat jubileumjaar werd geopend door – de in Canada geboren – prinses Margriet.

Over de grens

Duitsland ligt op amper 5 kilometer afstand van Coevorden, dus een beetje spazieren in de grensstreek is het aanraden waard. Of pak, als je meer tijd hebt, de fiets voor de Waterzwaardroute, een rondje van 120 kilometer van Coevorden naar de Duitse partnerstad Nordhorn en terug. Pedaleer langs de oevers van de Vecht, en veel bezienswaardigheden zoals de Heerlijkheid Lage, de dubbele watermolen, een oud kloostercomplex en het dorp Emlichheim.

De fietsroute vermeldt voldoende plekjes voor een kaffee pause en andere horecahaltes. Het Schoonebeekerdiep vormt de fysieke grens tussen Nederland en Duitsland, en waar deze waterweg uitmondt in het Coevorden-Piccardiekanaal staat een hoefijzervormig kunstobject: het Waterzwaard. Daar vind je ook een grenspaal en een scheve, houten toren: de Schiefer Turm. Beklimmen mag!

Ganzen Geesje. Foto: Stichting ToReCo

Ontmoet Ganzen Geesje

In Coevorden staan een aantal beelden die een boekje open over de historie van Coevorden, waaronder Ganzen Geesje. Dit beeld staat pontificaal op de Markt, precies daar waar alle straten in de binnenstad op uitkomen. Coevorden wordt wel “Ganzenstad” genoemd en dit bronzen beeld geldt als ode aan de ganzenhoedsters van weleer die jaarlijks hun ganzen naar de markt brachten voor de handel.

Zo ging het elke tweede maandag in november in de 19de en het begin van de 20ste eeuw eraan toe, en veel verkochte dieren eindigden als gebraden bout op de kerstdis. Leuk weetje: de hedendaagse Ganzenmarkt van Coevorden vindt nog altijd plaats in november, maar bestaat nu uit een groot stadsfeest met kermis, muziek, de Ganzenloop, het WK Ganzenborden én al meer dan 60 jaar de traditionele Miss Ganzenhoedster-verkiezing.

Cultuur
  • Stichting ToReCo