Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zelf spekjes maken doe je zo

Waarom spekjes kopen als je ze zelf kunt maken? Met dit recept tover je klassieke ruitspekken op tafel. Het vergt wat geduld, maar zodra je deze lekkernij proeft, weet je: dit was het wachten waard. Zelfgemaakt smaakt toch altijd lekkerder!

Spekjes

Ingrediënten:

  • 16 blaadjes gelatine
  • 480 gram rietsuiker
  • 200 gram eiwit
  • 180 gram water
  • 110 gram aardbeien- of frambozenpuree (gezeefd)
  • 100 gram honing
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram aardappelzetmeel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • rode en gele kleurstof

Zo maak je zelf spekjes:

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Meng de poedersuiker met het aardappelzetmeel en bestuif een met bakpapier beklede bakplaat met een dunne laag van dit mengsel.
  3. Begin met het maken van de roze laag. Doe 100 gram eiwit in de kom van een keukenmachine en laat op lage snelheid draaien.
  4. Verwarm de aardbeien- of frambozenpuree met 40 gram water, 50 gram honing, 240 gram rietsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een steelpan tot 114 graden.
  5. Haal de pan van het vuur, knijp de helft van de gelatine uit en los deze op in de hete siroop.
  6. Giet de siroop voorzichtig bij het eiwit terwijl de machine blijft kloppen.
  7. Zet de machine op hoge snelheid en klop tot een stevig, afgekoeld schuim (35-40 graden).
  8. Voeg een beetje rode kleurstof toe en meng goed.
  9. Strijk het roze schuim gelijkmatig uit over de bakplaat en laat het rusten.
  10. Maak nu ook de gele laag. Doe wederom 100 gram eiwit in de kom van een keukenmachine en laat op lage snelheid draaien.
  11. Verwarm 140 gram water, 50 gram honing, 240 gram rietsuiker, 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel vanille-extract in een steelpan tot 114 graden.
  12. Knijp de rest van de gelatine uit en los het op in de hete siroop.
  13. Giet de siroop voorzichtig bij het eiwit terwijl de machine blijft kloppen.
  14. Voeg gele kleurstof toe aan het schuim en meng goed.
  15. Strijk de gele laag voorzichtig uit over de roze laag.
  16. Laat de speklaag minstens een nacht drogen en bestuif de bovenkant met de poedersuiker-aardappelzetmeelmix. Na ongeveer 1,5 dag is de structuur stevig genoeg.
  17. Snijd met een warm mes stroken en vervolgens schuine stukken om ruiten te vormen. Rol de spekjes door poedersuiker of rietsuiker om plakken te voorkomen.