/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FXt2JEjicrx8oI21742394854.jpg)
Ingrediënten:
- 16 blaadjes gelatine
- 480 gram rietsuiker
- 200 gram eiwit
- 180 gram water
- 110 gram aardbeien- of frambozenpuree (gezeefd)
- 100 gram honing
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram aardappelzetmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- rode en gele kleurstof
Zo maak je zelf spekjes:
- Week de gelatine in koud water.
- Meng de poedersuiker met het aardappelzetmeel en bestuif een met bakpapier beklede bakplaat met een dunne laag van dit mengsel.
- Begin met het maken van de roze laag. Doe 100 gram eiwit in de kom van een keukenmachine en laat op lage snelheid draaien.
- Verwarm de aardbeien- of frambozenpuree met 40 gram water, 50 gram honing, 240 gram rietsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een steelpan tot 114 graden.
- Haal de pan van het vuur, knijp de helft van de gelatine uit en los deze op in de hete siroop.
- Giet de siroop voorzichtig bij het eiwit terwijl de machine blijft kloppen.
- Zet de machine op hoge snelheid en klop tot een stevig, afgekoeld schuim (35-40 graden).
- Voeg een beetje rode kleurstof toe en meng goed.
- Strijk het roze schuim gelijkmatig uit over de bakplaat en laat het rusten.
- Maak nu ook de gele laag. Doe wederom 100 gram eiwit in de kom van een keukenmachine en laat op lage snelheid draaien.
- Verwarm 140 gram water, 50 gram honing, 240 gram rietsuiker, 1 zakje vanillesuiker en 1 theelepel vanille-extract in een steelpan tot 114 graden.
- Knijp de rest van de gelatine uit en los het op in de hete siroop.
- Giet de siroop voorzichtig bij het eiwit terwijl de machine blijft kloppen.
- Voeg gele kleurstof toe aan het schuim en meng goed.
- Strijk de gele laag voorzichtig uit over de roze laag.
- Laat de speklaag minstens een nacht drogen en bestuif de bovenkant met de poedersuiker-aardappelzetmeelmix. Na ongeveer 1,5 dag is de structuur stevig genoeg.
- Snijd met een warm mes stroken en vervolgens schuine stukken om ruiten te vormen. Rol de spekjes door poedersuiker of rietsuiker om plakken te voorkomen.