Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrassend recept: salade met rauwe witlof en blauwe kaas

Deze frisse witlofsalade combineert de bitterheid van rauwe witlof met de romige pit van Gorgonzola en het zoete van peer en honing. Een eenvoudig, maar verrassend gerecht dat perfect is als lunch of bijgerecht bij een uitgebreid diner.

Witlof

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 4 stronken witlof
  • 40 gram Gorgonzola
  • 3 peren
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 2 handjes gedroogde abrikozen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Zo maak je salade met rauwe witlof en blauwe kaas:

  1. Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de bladeren in grove stukken.
  2. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Hak de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze goudbruin kleuren. Laat ze afkoelen op een bord.
  4. Meng in een kom de olijfolie, honing, mosterd en appelciderazijn tot een gladde dressing.
  5. Doe de witlof, peer en abrikozen in een grote schaal en meng met de dressing.
  6. Verdeel de salade over vier borden en garneer met de geroosterde pijnboompitten en verkruimelde Gorgonzola.
  7. Serveer eventueel met knapperige kaasstengels of vers brood.

Tip: Liever een mildere smaak? Vervang de Gorgonzola dan door geitenkaas of feta.

Culinair
  • WijnSpijs magazine
  • Adobe Stock