Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: zo maak je zandkoekjes

Er is niets zo gezellig als de geur van versgebakken koekjes die zich door het huis verspreidt. Met dit eenvoudige recept voor zandkoekjes bak je in een handomdraai een ouderwets lekkere traktatie: perfect voor bij de thee of koffie!

Zandkoekjes

Ingrediënten:

  • 200 gram patentbloem
  • 125 gram roomboter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • ½ theelepel kaneel
  • snuf zout

Zo maak je zandkoekjes:

  1. Meng de bloem met de suiker, kaneel en het zout in een kom.
  2. Splits het ei en voeg de eidooier toe aan de kom. Voeg ook het vanille-aroma en de boter in stukjes toe en mix tot een kruimelig deeg.
  3. Voeg een eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een egale bal. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het te droog, voeg dan nog een klein beetje water toe.
  4. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek er koekjes uit met een vormpje en leg ze op de bakplaat met een beetje ruimte ertussen.
  7. Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze serveert.
Culinair
  • Leuke Recepten
  • Adobe Stock