Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Hier moet je op letten als je een elektrische fiets aanschaft

Denk je eraan om een elektrische fiets aan te schaffen? Goed idee! Of je nu sneller naar je werk wilt, lekker wilt toeren zonder geploeter met tegenwind of gewoon wat extra trapondersteuning kunt gebruiken: een elekrische fiets maakt fietsen leuker en vooral gemakkelijker. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste elektrische fiets? Dit zijn de belangrijkste punten om in je achterhoofd te houden.

Elektrische fiets

1. Waar ga je 'm voor gebruiken?

Voordat je een elektrische fiets kiest is het een goed idee om eerst te bedenken waarvoor je 'm precies nodig hebt. Ga je korte ritjes maken, bijvoorbeeld in en rondom de stad? Dan volstaat een eenvoudige elektrische fiets met een minder krachtige accu. Maak je juist graag lange toertochten door de natuur? Dan is een krachtiger model met een grotere actieradius beter geschikt. Wil je zware tassen of boodschappen meenemen? Overweeg dan een elektrische transportfiets, een fiets die een voor- en/of achterdrager heeft waarop je een mand of krat kunt bevestigen.

Bedenk ook hoeveel ondersteuning je nodig hebt van je elektrische fiets. Wil je bijvoorbeeld een fiets die blijft rijden zonder dat je trapt? Dan heb je een elektrische fiets met gashendel nodig, maar let op: deze valt in Nederland vaak onder een andere voertuigcategorie. De meeste elektrische fietsen in Nederland zijn pedelecs. Die hebben geen gashendel en bieden alleen trapondersteuning.

2. Motor op de juiste plek: wat past bij jou?

Bij een elektrische fiets kan de motor op drie verschillende plekken zitten:

  • Voorwielmotor: dit is de goedkoopste optie en voelt alsof je vooruit wordt getrokken. Prima voor vlakke wegen, maar op hobbelige of gladde ondergrond kan het wat wiebelig aanvoelen.
  • Middenmotor: deze zit bij de trappers en zorgt voor een meer natuurlijke fietservaring. Je merkt amper dat je op een elektrische fiets rijdt, want de gewichtsverdeling is lekker stabiel.
  • Achterwielmotor: deze geeft je letterlijk een duwtje in de rug en voelt sportief aan. Dit type zie je vooral bij de wat snellere elektrische fietsen.

Twijfel je? Maak een proefrit met verschillende modellen, dan voel je meteen wat bij jou past.

3. Hoe ver wil je kunnen fietsen?

De actieradius (oftewel: hoe ver je komt op één acculading) is een belangrijk punt. De meeste elektrische fietsen halen een afstand tussen de 50 en 150 kilometer, afhankelijk van hoe je fietst. Heb je vaak wind tegen? Veel ondersteuning nodig? Zware bepakking? Dan gaat de accu sneller leeg. Let ook goed op de laadduur en de garantietermijn van de accu.

4. Waar koop je ‘m het best?

Een elektrische fiets is geen kleine aankoop, dus neem de tijd om verschillende modellen te testen en te vergelijken. Een lokale fietsenwinkel biedt vaak persoonlijk advies en service, maar ook online vergelijken kan je helpen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Conclusie

Een elektrische fiets kopen is best een investering, maar als je weet waar je op moet letten, heb je er jarenlang plezier van. Bedenk wat je nodig hebt, test verschillende modellen en laat je goed adviseren. Dan ben je straks helemaal klaar om met de wind in de rug op de pedalen te stappen!

Huis en tuin
  • ANWB, Biketotaal, E-bikeaccu, Consumentenbond
  • Adobe Stock