Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 leuke weetjes over de narcis

De narcis is een van de vrolijkste voorjaarsbloeiers en brengt direct een beetje zonneschijn in de tuin. Deze bloem is niet alleen mooi, maar kent ook een fascinerende geschiedenis en symboliek. Van een ijdele Griekse jongeman tot een verwilderde stinzenplant: de narcis heeft meer verhalen te vertellen dan je misschien zou denken!

narcis

1. Oorsprong van de naam 'narcis'

De naam 'narcis' is verbonden aan de Griekse mythologie. Narcissus was een knappe jongeman, die alsmaar zijn aanbidders afwees. Op een dag vroeg een afgewezen vrouw de goden om Narcissus eens een koekje van eigen deeg te geven. Hij zag zichzelf in de weerspiegeling van het water en werd verliefd, zonder te weten dat hij het zelf was. Narcissus kon zijn geliefde niet bereiken, want het spiegelbeeld verdween zodra hij het water aanraakte. Hij kwijnde weg van verdriet en van zijn lichaam bleef slechts een bloem over: de narcis.

2. Narcis als stinzenplant

De narcis is een stinzenplant. Stinzenplanten zijn verwilderde voorjaarsbloemen die vanaf de 16de eeuw werden aangeplant op buitenplaatsen, kastelen en landhuizen. De term 'stinzenplant' is afgeleid van het Friese woord 'stins', wat 'stenen huis' betekent. Deze planten bloeien vroeg in het voorjaar, vaak voordat de bomen in blad staan, en dragen bij aan de biodiversiteit van historische tuinen en parken.

3. Symboliek en betekenis

In verschillende culturen heeft de narcis diverse symbolische betekenissen. In oosterse landen wordt de narcis bijvoorbeeld gezien als een troost bij liefdesverdriet. Zo sturen geliefden die niet samen kunnen zijn elkaar een narcis, als belofte van eeuwige liefde. In de westerse cultuur wordt de narcis vaak geassocieerd met ijdelheid, verwijzend naar het verhaal van Narcissus. Daarnaast staat de narcis symbool voor lente en nieuw leven.

4. Herkomst en verspreiding

Narcissen behoren tot het geslacht Narcissus en zijn bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Ze komen van nature voor in een gebied dat zich uitstrekt van Macaronesië, een groep eilanden in de Atlantische Oceaan, tot Afghanistan en verder naar Zuidoost-China en Japan. In Nederland en België komt de wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus) van nature voor.

5. Verschillende soorten

Er zijn ongeveer 85 wilde soorten narcissen, die variëren in kleur van geel en wit tot oranje en roze. De bekendste narcissen zijn trompetnarcissen, grootkronige narcissen en kleinkronige narcissen.

Natuur
  • Buitenleven, Wikipedia, Sterke bollen, Mooi wat bloemen doen
  • Adobe Stock