Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je gemakkelijk zelf Brander mayonaise

Cafetaria Brander aan de Grote Markt was ooit een begrip in Groningen. Tot 1980 kwamen liefhebbers van heinde en verre om daar de beroemde, huisgemaakte mayonaise te proeven: Brander mayonaise. Gelukkig is deze romige saus nog steeds verkrijgbaar in de supermarkt, maar zelf maken is toch veel leuker (en lekkerder!)? Daarom delen wij het recept voor deze iconische Groninger mayo.

Brander

Brander mayonaise

Wat maakt Brander mayonaise eigenlijk zo bijzonder? De originele samenstelling blijft een goed bewaard geheim, maar de basis bestaat vaak uit eigeel, mosterd, azijn, olie en een beetje peper. Dit zorgt voor een lekkere romige saus die fris, maar ook een beetje pittig is. Sommige kenners vermoeden dat ook een vleugje citroensap of een speciale kruidenmix de mayonaise zijn unieke smaak geeft.

Of je 'm nu kant-en-klaar koopt in de supermarkt of zelf maakt, één ding is zeker: Brander mayonaise blijft onlosmakelijk verbonden met de Groningse eetcultuur. Met dit recept maak je deze beroemde Groningse saus gemakkelijk zelf.

Ingrediënten:

  • 1 eidooier
  • 1 stevige eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel groentebouillonpoeder
  • 1/2 theelepel worcestershiresaus
  • 250 milliliter arachide-olie
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • beetje citroensap (optioneel)

Zo maak je zelf Brander mayonaise:

  1. Het is eigenlijk heel simpel: meng de azijn, mosterd, eidooier, groentebouillonpoeder en worcestershiresaus samen in een kom. Pak de mixer erbij en meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar.
  2. Voeg, nog tijdens het mixen, geleidelijk de arachide-olie toe. Ga hiermee door totdat alle olie is opgenomen en de mayo een goede dikte heeft. Maal vervolgens nog een beetje zout en zwarte peper over de saus om het helemaal af te maken.
  3. Voeg eventueel nog een klein beetje citroensap toe voor extra smaak. Meng dit er goed doorheen.
  4. Serveer je huisgemaakte Brander mayonaise bij de patat, de bitterballen of een andere lekkere snack naar keuze. Geniet ervan!
Culinair
  • Kookfans, Marketing Groningen
  • Adobe Stock