Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je zelf krentenbollen

Krentenbollen zijn heerlijk bij het ontbijt, de koffie of gewoon als een snelle snack. Het is bovendien leuk én lekker om deze bollen zelf te maken. Het zachte deeg, de zoete krenten, en de geur die door je huis verspreidt tijdens het bakken – wie wil dat nu niet? We vertellen je hoe het moet.

Krentenbollen

Ingrediënten:

Voor ongeveer 10-12 stuks

  • 500 gram patentbloem
  • 300 gram krenten
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 10 gram droge gist
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 ei
  • snuf kaneel

Zo maak je krentenbollen:

  1. Laat de eieren en roomboter op kamertemperatuur komen. Verwarm de melk in een steelpannetje tot deze handwarm is.
  2. Doe alle ingrediënten (behalve de krenten) in een grote kom en kneed met de hand in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Gebruik je een keukenmachine, dan duurt het ongeveer 15 minuten.
  3. Voeg de krenten toe en kneed ze goed door het deeg.
  4. Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en dek af. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  5. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Stort het deeg op je werkblad en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in stukken van ongeveer 100 gram en bol ze losjes op. Dek de bollen af met een plastic pedaalemmerzak en laat ze 10 minuten rusten.
  6. Bol de deegbollen stevig op en zorg ervoor dat de krenten goed in het deeg zitten (ze moeten niet uit het deeg steken, anders kunnen ze verbranden in de oven). Leg de bollen op de bakplaten met ongeveer 5 centimeter afstand van elkaar.
  7. Dek de bakplaten af met ingevet plasticfolie en zet ze op een bakje met gekookt water. Laat de bollen nog een uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 210 graden en zet een ovenschaal met water op de bodem van de oven voor extra stoom.
  9. Bak de krentenbollen ongeveer 12 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  10. Haal de bollen uit de oven en bestrijk ze met gesmolten roomboter voor een mooie glans.
Culinair
  • MariĆ«lle in de Keuken
  • Adobe Stock