/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FogZb0F2Yg1H0C81741336425.jpg)
1. Een levende klopboormachine
De grote bonte specht roffelt er flink op los: hij kan tot wel 20 keer per seconde met zijn snavel tegen een boom slaan. Dat is een indrukwekkende 12.000 keer per dag! En dat zonder hoofdpijn, want zijn schedel is zo gebouwd dat zijn hersenen geen klappen opvangen. Zijn ogen? Die sluiten zich automatisch een milliseconde voordat hij de boom raakt, zodat hij geen splinters in zijn ogen krijgt.
2. Een tong met superkrachten
Als de specht een boom uithakt, doet hij dat niet zomaar. Soms is hij bezig met het uithakken van een nestholte, maar nog vaker is hij op zoek naar insecten en gebruikt daarvoor zijn extra lange, plakkerige tong: die kan tot wel 40 centimeter lang worden. Hij kan zijn tong diep in boomschors steken om daar larven en spinnen uit te peuteren. Sommige spechten "tikken" zelfs met hun tong tegen de schors om te luisteren waar holle ruimtes zijn – een soort ingebouwde sonar!

3. Een spechtensmidse
Deze handige vogel heeft zijn eigen keukentje: een spechtensmidse. Dit is een spleet of gat in een boom waar hij dennenappels stevig tussen klemt. Vervolgens hakt hij de zaden eruit om op te eten. Zie je een hoop lege dennenappels onder een boom liggen? Dan is daar waarschijnlijk een specht aan het werk geweest.
4. Een specht met liefdesdrama
Spechten zijn monogaam – maar alleen per broedseizoen. Elk jaar zoeken ze een nieuwe partner, en soms wordt het zelfs een beetje ingewikkeld: sommige vrouwtjes leggen eieren bij twee verschillende mannetjes. Omdat de mannetjes helpen met broeden, kunnen er zo twee succesvolle nestjes ontstaan.
5. Hij zingt niet, maar trommelt
Anders dan veel andere vogels, zingt de grote bonte specht niet. In plaats daarvan roffelt hij op takken en boomstammen om indruk te maken op een partner en zijn territorium af te bakenen. Elk spechtenmannetje heeft zelfs een eigen unieke roffel, net zoals een vingerafdruk bij mensen!
- Vogelbescherming Nederland, LandIdee, Perfect Earth, Woudwise, Natuurmonumenten
- Adobe Stock