Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De kievit: vroegkomer van het voorjaar

Het voorjaar begint voor veel natuurliefhebbers pas echt wanneer de kievit weer terug is in Nederland. Deze bijzondere vogel is een van de eerste trekkers die na de winter terugkeert uit Zuid-Europa en Afrika. De kievit is niet alleen een symbool van het voorjaar, maar ook een teken van het nieuwe leven dat op de akkers en weilanden ontluikt.

Kievit

De kievit keert vroeg terug

Hoewel de meeste vogels pas later in het voorjaar terugkeren, is de kievit al vaak vanaf maart weer in Nederland te zien. De eerste kieviten arriveren meestal in de tweede helft van maart, hoewel sommige ook al in februari verschijnen. Deze vogels trekken vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar Nederland om hier te broeden. De kievit is een van de eerste weidevogels die de lente aankondigt, en zijn kenmerkende geluid van ‘kiewit, kiewit’ is voor veel mensen synoniem aan het voorjaar.

Waar je de kievit kunt vinden

De kievit vind je vaak op open akkers, graslanden en weilanden, vooral in de landelijke gebieden. Ze broeden op de grond, tussen het gras. Hun nesten zijn kuiltjes in de grond, bedekt met wat stro en gras, waar de vogels meestal op vier eieren broeden. Het is een vogel die zich goed heeft aangepast aan het Nederlandse boerenlandschap, hoewel de kievitpopulatie afneemt door intensivering van de landbouw, waardoor er minder geschikte broedplekken zijn.

Jonge kievit. Foto: Adobe Stock

Een indrukwekkende balts

De kievit heeft een indrukwekkende balts, waarbij het mannetje met een sierlijke vlucht probeert het vrouwtje te imponeren. Het lijkt wel een soort dans in de lucht, waarbij het mannetje omhoog schiet, een draai maakt en dan in vrije val weer naar beneden duikt. Deze vlucht is niet alleen bijzonder om te zien, maar helpt de kievit ook om zijn territorium af te bakenen.

Een fijne plek voor de kievit

Wil je de kievit een handje helpen? Zorg dan voor een natuurlijke omgeving waarin ze goed kunnen broeden. Een mengsel van gras en open plekken is ideaal voor de kievit. Ook het aanleggen van grote stukken onbemest gras en pas later in het jaar maaien zijn belangrijke maatregelen om de populatie te ondersteunen. Daarnaast kunnen boeren en landeigenaren in het voorjaar stalmest en kunstmest vermijden om de bodem gezond te houden, zodat de kieviten voldoende voedsel kunnen vinden.

Natuur
  • Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek
  • Adobe Stock