Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een donkere boterkoek

Misschien heb je er wel eens van gehoord: donkere boterkoek. Het verschil met normale boterkoek zit 'm in de suiker. In donkere boterkoek gebruik je namelijk donkere basterdsuiker in plaats van kristalsuiker, waardoor de koek een karamelachtige smaak en een donkere kleur krijgt. Bakken maar! 

Boterkoek

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel citroensap
  • snuf zout

Zo maak je donkere boterkoek:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Klop de roomboter zacht en luchtig samen met de suiker.
  3. Voeg 2/3 van de losgeklopte eieren, het vanille-extract, citroensap, zout en bloem toe aan de boter en meng tot een glad deeg.
  4. Vet een springvorm in met boter en doe het deeg erin.
  5. Druk het deeg plat met de bolle kant van een lepel. Bestrijk dan de bovenkant van de koek met de rest van het losgeklopte ei en maak eventueel met een vork een mooi motief in de koek.
  6. Bak de boterkoek in 20-25 minuten in het midden van de oven.
  7. Laat de koek goed afkoelen voordat je 'm serveert. En genieten maar!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock