Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 dingen die je nog niet wist over de duif

Duiven: je vindt ze in verschillende soorten en maten in de stad, op het platteland en in je achtertuin. Sommigen houden van hun zachte gekoer, anderen vinden ze vooral lastig. Maar wist je dat deze vogels veel bijzonderder zijn dan je misschien dacht? Ontdek vijf verrassende weetjes over duiven. 

Duif

1. Duiven hebben een ijzersterk geheugen

Als je ooit hebt geprobeerd een duif weg te jagen, weet je hoe koppig ze kunnen zijn. Dat komt omdat duiven een uitstekend geheugen hebben. Ze onthouden precies waar ze voedsel hebben gevonden en herkennen zelfs menselijke gezichten. Dit maakt ze slimme overlevers in de stad én op het platteland. Het zorgt er bovendien voor dat ze zelfs na honderden kilometers vliegen hun weg terug naar huis kunnen vinden.

2. Duiven als oorlogshelden

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog speelden duiven een cruciale rol in de communicatie. Dankzij hun uitzonderlijke navigatievermogen werden ze ingezet om boodschappen over te brengen tussen verschillende legeronderdelen. Hun betrouwbaarheid was zo groot dat ze soms levensreddende informatie bezorgden. Tienduizenden postduiven dienden tijdens deze oorlogen, en enkelen werden zelfs onderscheiden voor hun moed en inzet, zoals de bekende postduif G.I. Joe.

Houtduif. Foto: Adobe Stock

3. Ze drinken anders dan andere vogels

De meeste vogels scheppen water op met hun snavel en moeten vervolgens hun kop achterover kantelen om te slikken. Duiven doen dat anders: ze kunnen het water opzuigen. Dit betekent dat ze hun snavel in het water kunnen steken en het direct naar binnen kunnen slurpen, zonder hun kop te hoeven optillen. Handig!

Turkse tortelduif. Foto: Adobe Stock

4. Duiven broeden het hele jaar door

Duiven broeden het hele jaar door, omdat ze hun jongen voeden met kropmelk: een soort voedzaam papje uit de keel, vol eiwitten. Hierdoor zijn ze niet afhankelijk van insecten, die in de koudere maanden schaars zijn. Na ongeveer een week krijgen de kuikens ook ander zacht voedsel. Hoewel broeden in februari minder succesvol is dan in mei, is het zeker niet ongewoon.

Stadsduiven. Foto: Adobe Stock

5. Ze hebben een uitstekend aanpassingsvermogen

Duiven zijn bijna overal ter wereld te vinden en kunnen zich razendsnel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Zo stammen stadsduiven af van rotsduiven en hebben zich moeiteloos aangepast aan gebouwen in plaats van kliffen.

Natuur
  • Kidsweek, Vogelbescherming, Quest, Faunabeheereenheden, BBC
  • Adobe Stock