Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker recept voor een romige pompoenpasta

Het is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, wat betekent dat veel mensen bewust wat minder vlees eten. Daarom hebben we vandaag een recept voor je dat makkelijk met of zonder vlees te maken is: van de spekjes kun je namelijk de gewone of de vega-variant in huis halen. Waar je ook voor kiest, deze romige pompoenpasta valt hoe dan ook in de smaak. 

Pompoenpasta

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 150 gram spekjes (eventueel plantaardig)
  • 300 gram linguine pasta
  • 2 wortels (in blokjes)
  • 2 sjalotten (grof gesneden) 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 takjes tijm 
  • 400 gram pompoenblokjes 
  • 150 gram room (eventueel plantaardig)
  • 10 gram salie 
  • 2 eetlepels edelgistvlokken 
  • ¼ eetlepel chilivlokken  
  • olijfolie 
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je een romige pompoenpasta:

  1. Bereid de linguine volgens de instructies op de verpakking. Houd na het koken een deel van het pastawater apart. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de pompoen, wortel, sjalot, knoflook en tijm met een scheut olijfolie over een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met zout en peper. Bak 20-25 minuten totdat de wortel en pompoen zacht zijn geworden. Let op: houd wat blokjes pompoen apart voor de garnering.
  3. Doe dan de sjalot, knoflook, rest van de pompoen, wortel, room, edelgistvlokken en ongeveer 100 milliliter pastawater in de blender. Blend tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper. 
  4. Bak de spekjes in een pan goudbruin en gaar. Haal de spekjes uit de pan en bak de salie in dezelfde pan totdat deze krokant is geworden. Haal de salie uit de pan. 
  5. Doe de saus in de pan en voeg hier de linguine aan toe. Roer goed door elkaar en voeg eventueel wat meer pastawater toe om de saus in te laten dikken.
  6. Verdeel de linguine over de borden, top af met wat geroosterde pompoen, de spekjes, chilivlokken en krokante salie.
Culinair
  • Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
  • Leonie Koker