/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FUUvRpl0HCIrdzN1741085121.jpg)
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 150 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 80 gram volkorenmeel
- 25 gram ongezouten roomboter
- 10 gram gedroogde gist
- 160 milliliter lauw water
- 2 eetlepels haverzemelen
- 1 ei
- 1/2 theelepel kaneel
- mespunt zout
Zo bak je zelf een Zuidlaarderbol:
- Wel de krenten en rozijnen voor 10 minuten in heet water. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Meng in een ruime kom de bloem, volkorenmeel, kaneel en een mespunt zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg daar de gedroogde gist aan toe. Smelt de roomboter in een klein pannetje en voeg dit samen met het lauwe water toe aan de kom. Kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 20 minuten rijzen op een warme plek, zodat het in volume toeneemt.
- Kneed daarna de gewelde rozijnen en krenten door het deeg, zodat ze mooi verdeeld worden. Vorm het deeg tot een bol en leg het op een bakplaat met bakpapier. Strooi de haverzemelen over de bakplaat en leg de deegbol erbovenop. Maak met een scherp mesje een aantal insnijdingen in het deeg voor een mooi effect en druk het deeg een beetje plat.
- Bestrijk de bol met het losgeklopte ei om het een mooie glans te geven. Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen onder een vochtige doek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Plaats de deegbol in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de Zuidlaarderbol gaar is door erop te kloppen – het moet een hol geluid geven.
- Haal de bol uit de oven en laat even afkoelen voordat je hem serveert.
Culinair
- 24Kitchen
- Adobe Stock