Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit is het verschil tussen krenten en rozijnen

Of het nu in een smeuïge appeltaart, een traditionele oliebol of als tussendoortje is: rozijnen en krenten zijn niet weg te denken uit onze keuken. Hoewel ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen tussen deze gedroogde vruchten. We vertellen je over de oorsprong, het productieproces en de smaakverschillen van krenten en rozijnen, en geven je ook wat lekkere recepten mee. 

Rozijnen

Oorsprong en productie

Rozijnen worden gemaakt van diverse druivensoorten, met name de witte Sultanadruif, die vooral groeit in het Middellandse Zeegebied. Na de oogst worden de druiven ongeveer drie weken gedroogd, waardoor ze hun bruine kleur en zoete smaak krijgen. Om de lichte kleur van sommige rozijnen te behouden, worden ze voor het drogen geweekt in een zoutmengsel en behandeld met sulfiet en zwaveldioxide.

Krenten daarentegen zijn afkomstig van de Korinthe-druif, een kleine, pitloze blauwe druif die oorspronkelijk uit Griekenland komt. Na een kortere droogperiode dan rozijnen, veranderen krenten in kleinere, donkerdere en iets zuurdere gedroogde vruchten.

Smaakverschillen

Krenten en rozijnen worden dus van andere druiven gemaakt en verschillen lichtelijk in uiterlijk. Maar ook in smaak verschillen de vruchten. Zo hebben rozijnen een zoete en volle smaak, wat ze geschikt maakt voor zoete baksels zoals appeltaart en wortelcake. Krenten bieden daarentegen een iets zuurdere en intensere smaak, waardoor ze vaak worden gebruikt in broodsoorten zoals krentenbrood en krentenbollen. Beide gedroogde vruchten zijn rijk aan natuurlijke suikers, vezels, vitamines en mineralen.

Krenten, donkerder en kleiner dan rozijnen. Foto: Adobe Stock

Lekkere recepten

Je kunt krenten en rozijnen los eten als lekker tussendoortje, maar ze smaken ook heerlijk in gerechten. We zetten een paar recepten voor je op een rij.

Peertjes met walnoten en rozijnen

Zachte, sappige peren uit de oven, verrijkt met knapperige walnoten, zoete rozijnen en een vleugje honing – een onweerstaanbare combinatie! Dit dessert is niet alleen overheerlijk, maar ook verrassend makkelijk te maken. Perfect als afsluiting van een diner, of gewoon als een verwenmomentje tussendoor.

Boerenjongen

Boerenjongens is een geliefde lekkernij uit grootmoeders tijd: rozijnen geweekt in rum of brandewijn. Dit zoete drankje werd vroeger vaak bij speciale gelegenheden geschonken en is nog steeds een feest om te proeven. Zelfgemaakt smaakt het natuurlijk het allerbeste! Met ons recept zet je eenvoudig je eigen boerenjongens op tafel, perfect om te serveren als drankje of dessert.

Drentse proemenkreuze met rozijnen

Proemenkreuze is een traditionele delicatesse uit Drenthe, waarin pruimen, rozijnen en stroop samenkomen tot een heerlijke moes. Dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht werd vroeger vooral geserveerd bij feestelijke maaltijden, zowel als bij- als nagerecht. De combinatie van zoet gedroogd fruit en een vleugje kaneel maakt het een echte smaakmaker. Wil je zelf genieten van deze Drentse klassieker? Wij leggen uit hoe je het maakt.

Ga je toch liever aan de slag met krenten in plaats van rozijnen? Duik dan de keuken in om krentenbollen, een lekkere krentenwegge of Zuidlaarderbol te bakken.

Culinair
  • 24Kitchen, Albert Heijn, Horecanoten
  • Adobe Stock