Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je een bolognese ovenschotel met aardappels

Op zoek naar een lekkere, hartverwarmende maaltijd? Deze ovenschotel is een heerlijke combinatie van aardappels, bolognesesaus en een romige bechamelsaus. Een simpel, maar smaakvol gerecht dat gemakkelijk te maken is en gegarandeerd in de smaak valt.

Ovenschotel

Ingrediënten:

Voor ongeveer vier personen

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 500 gram kant-en-klare bolognesesaus
  • 200 gram geraspte kaas
  • 60 gram bloem
  • 60 gram roomboter
  • 600 milliliter melk
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel mosterd
  • olijfolie om in te bakken
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een bolognese ovenschotel met aardappels:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig garen.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de aardappelblokjes op middelhoog vuur voor ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan.
  • Voeg de gedroogde oregano, gerookte paprikapoeder en een snufje zout en peper toe tijdens het bakken. Roer regelmatig zodat de aardappels goudbruin en zacht worden.
  • Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door, zodat er een roux ontstaat. Laat dit mengsel een minuutje pruttelen zonder dat het bruin wordt.
  • Voeg beetje voor beetje de melk toe aan de roux, terwijl je blijft roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Voeg 100 gram geraspte kaas, mosterd, een snufje nootmuskaat, zout en peper toe. Blijf roeren totdat de kaas volledig gesmolten is en de bechamelsaus romig wordt.
  • Verdeel de bolognesesaus over de bodem van een ovenschaal. Verdeel vervolgens de gebakken aardappelblokjes gelijkmatig over de saus en meng ze een beetje door de saus zodat ze goed bedekt zijn.
  • Giet de bechamelsaus over het geheel heen en strooi er tot slot de overgebleven geraspte kaas over.
  • Bak de ovenschotel in circa 20 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt.
Culinair
  • Lekker en Simpel
  • Adobe Stock