/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F8hsa3fUkcvamrk1740652756.jpg)
Drentse kruidkoek
Het is weer tijd om te bakken! We duiken de keuken in met dit heerlijke traditionele recept voor Drentse kruidkoek. Deze zachte koek, gemaakt met stroop en specerijen, is snel klaar, en het resultaat is om je vingers bij af te likken. Bakplezier gegarandeerd, dus.
Groninger spekdikken
Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes zijn welbekend, maar ken jij spekdikken? Dit zijn warme koeken met worst en spek, die vaak in Groningen worden gegeten. Pak het wafelijzer en je bent bijna klaar – het enige wat je nog moet doen, is het beslag kloppen en bakken. Wij delen het originele recept met je.
Friese sûkerlatten
We kunnen altijd wel een smakelijk koekje gebruiken bij een kop koffie of thee. Daarom maken we graag deze suikerlatten – ook wel sûkerlatten of smulkoek genoemd – uit Friesland. Dit heerlijke koekje valt altijd in de smaak: of je het nu zelf opsnoept of serveert aan bezoek.
Drentse proemenkreuze
Proemenkreuze is een echte Drentse lekkernij. Deze pruimen-, rozijnen- en stroopmoes stond vroeger vaak op tafel bij feestelijke gelegenheden, als bijgerecht of toetje. Het is een simpel maar smaakvol gerecht dat de zoetheid van gedroogd fruit combineert met een vleugje kaneel. We laten je zien hoe je het zelf maakt.
Fryske dúmkes
Wie herkent ze niet: de beroemde "duimpjes" uit Friesland? Deze heerlijke, stevige koekjes zijn altijd een succes bij een kopje koffie of thee. Met dit familierecept van beppe maak je ze eenvoudig zelf. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!
Je zou misschien denken dat Fryske dúmkes hun naam aan de vorm te danken hebben: de koekjes lijken immers wel een beetje op duimen. Toch heeft de naam een andere oorsprong: bakkers drukten vroeger namelijk hun duim in het nog zachte deeg van de koekjes, om een soort handtekening op het koekje achter te laten.
- Adobe Stock