Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek Assen: 5 feiten die je nog niet wist over de Drentse hoofdstad

Welkom in Assen, een stad met een rijke historie. Het groeide uit van een kloosternederzetting uit de middeleeuwen tot een stad die wereldwijd bekendstaat om haar legendarische TT-race. We vertellen je vijf leuke feitjes die je nog niet wist over de stad. 

Assen

1. Assen: van kloosternederzetting tot stad

De geschiedenis van Assen begint in 1258 met de stichting van het Cisterciënzer nonnenklooster Sancta Maria in Campis. Dit klooster werd oorspronkelijk gebouwd in een drassig gebied bij Coevorden, maar vanwege de ongunstige omstandigheden verhuisden de nonnen naar een hoger gelegen zandplateau bij het riviertje de Weiersloop. Rondom dit klooster ontstond geleidelijk een nederzetting, wat uiteindelijk leidde tot de stad Assen.

2. Het Drents Museum heeft een van de best bewaarde veenlijken ter wereld

Assen is de trotse thuisbasis van het Drents Museum, waar je een van de beroemdste veenlijken ter wereld kunt bewonderen: het Meisje van Yde. Dit mysterieuze meisje, gevonden in 1897 in het Drentse veen, leefde waarschijnlijk zo’n 2000 jaar geleden. Haar gezicht is door wetenschappers gereconstrueerd, waardoor je haar letterlijk in de ogen kunt kijken.

3. De TT van Assen was ooit een race door de Drentse dorpen

Tegenwoordig dendert de TT-race over het moderne circuit van Assen, maar wist je dat de allereerste editie in 1925 dwars door de Drentse dorpen voerde? De route liep toen over Borger, Schoonloo en Grolloo. De onverharde zandwegen en klinkerstraten zorgden voor een erg uitdagend parcours. Pas in 1955 kreeg Assen zijn permanente circuit, waarmee de TT de internationale allure kreeg die het nu heeft.

Assen. Foto: Adobe Stock

4. De bijzondere band met Bartje

"Ik bid niet veur brune bonen!" Die beroemde woorden van Bartje, de iconische Drentse jongen uit de boeken van Anne de Vries, zijn onlosmakelijk verbonden met Assen. Het standbeeld van Bartje, dat sinds 1954 in de stad staat, heeft zelfs meerdere versies gekend. De eerste kalkstenen versie kreeg flink wat vandalisme te verduren, waarna een nieuwe, bronzen variant werd geplaatst. Tegenwoordig is Bartje een geliefd symbool van Drentse nuchterheid en eigenzinnigheid in Assen.

5. Een Stad der Paleizen

Wandel je door Assen, dan valt het op: statige panden, brede lanen en een vleugje grandeur. De stad draagt niet voor niets de bijnaam Stad der Paleizen. Maar waar komt die titel vandaan? In de 19de eeuw groeide Assen uit tot een chique, residentiële stad, waar de Drentse elite zich vestigde in riante herenhuizen en villa’s. Vooral langs de Vaart en de Brink verrezen indrukwekkende gebouwen, die qua uitstraling en allure aan paleizen deden denken.

Cultuur
  • Drents Museum, Drents Archief, Wielerhistorie Nederland, Gemeente Assen
  • Adobe Stock