Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's geheime recept: zo maak je de beste gehaktballen

Als er één persoon goede gehaktballen kan maken, is het oma. In dit recept verklapt ze haar geheim voor een geslaagde bal: daarbij mag een fijngesnipperd uitje en een lepel grove mosterd niet ontbreken, en bovendien laat ze de gehaktballen even sudderen in roomboter en runderbouillon. Eet smakelijk! 

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 600 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 3 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1/2 liter runderbouillon
  • 1 ei
  • 1 ui
  • peper, zout, nootmuskaat en (verse) peterselie naar smaak

Zo maak je oma's gehaktballen:

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Kneed het gehakt – met de hand – samen met de kruiden, ui, mosterd, het ei en paneermeel. Blijft het mengsel te nat? Dan kun je wat extra paneermeel toevoegen.
  3. Rol zo'n zes ballen van het gehakt. Laat deze vervolgens een uurtje in de koelkast rusten.
  4. Zet een braadpan op hoog vuur en verwarm hierin de boter. Voeg de gehaktballen toe en bak deze rondom bruin. Daarna kun je de bouillon aan de pan toevoegen en de ballen nog 15 tot 20 minuten afgedekt laten sudderen op laag vuur.
  5. Serveer de gehaktballen bijvoorbeeld met smeuïge aardappelpuree. Van het braadvocht uit de pan kun je een lekkere jus maken: roer er dan wat bloem doorheen om het in te laten dikken. Eet smakelijk!
Culinair
  • Miljuschka
  • Adobe Stock