/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2Fjo0FYmPZAGQdWB1740582266.jpg)
Dokkumer koffie
De Ieren hebben Irish coffee, en de Friezen – of beter gezegd: de Dokkumers – hebben Dokkumer koffie! Beide drankjes lijken sterk op elkaar, maar er is één belangrijk verschil: Irish coffee wordt met whisky gemaakt, terwijl Dokkumer koffie wordt bereid met Berenburg of jenever. Daarnaast hoor bij het Dockumer kofje de slagroom niet door de koffie te roeren. Je drinkt de koffie juist ónder de room vandaan. Weer wat geleerd! Met dit recept maak je dit Friese drankje gemakkelijk zelf.
Ingrediënten:
Voor twee personen/twee glazen
- 100 milliliter Berenburg
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 250 milliliter koffie
- toef slagroom
- beetje kandijsuiker en/of kaneel (optioneel)
Zo maak je zelf Dokkumer koffie:
- Het is eigenlijk heel simpel: pak twee (grote) glazen of kopjes erbij en doe de bruine basterdsuiker erin.
- Schenk ook de Berenburg en de koffie erin en roer dit goed door.
- Spuit vervolgens een flinke toef slagroom in beide glazen en garneer de koffie eventueel met wat kandijsuiker en/of kaneel. Geniet ervan!
Culinair
- JUMBO
- Adobe Stock