Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Met deze simpele truc maak je de lekkerste mosterdsoep

Mosterdsoep is heerlijk romig en zit vol smaak. Maar wist je dat één simpele tip het verschil kan maken tussen een gewone mosterdsoep en een écht smaakvolle variant?  Lees snel verder en ontdek hoe je jouw mosterdsoep naar een hoger niveau tilt. 

Mosterdsoep

Twee soorten mosterd

Krokante spekjes, lente-ui en een beetje room zorgen voor een heerlijke mosterdsoep. Maar het geheim van een écht lekkere mosterdsoep? Gebruik eens twee verschillende soorten mosterd. Hierdoor krijgt de soep een veel diepere en een verrassende smaak. Je kunt bijvoorbeeld Groninger mosterd – een grove, pittige soort – goed combineren met Franse, Limburgse of Zaanse mosterd, mosterdsoorten die wat milder zijn en een licht zoete en/of zure smaak hebben.

Ingrediënten:

Voor vier personen/vier porties

  • 1 eetlepels Groninger mosterd
  • 1 eetlepel Franse, Limburgse of Zaanse mosterd
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 50 gram bloem
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 200 milliliter slagroom of kookroom
  • gebakken spekjes en/of stukjes droge worst
  • klontje ongezouten boter
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je mosterdsoep:

  1. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel beide helften grondig af onder de kraan en snijd ze daarna in dunne ringen.
  2. Hak de ui en knoflook in kleine stukjes.
  3. Verhit een klontje boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door.
  4. Meng de mosterd erdoor en voeg daarna de groente- of kippenbouillon samen met de gesneden prei toe.
  5. Laat de soep op laag vuur zachtjes pruttelen en roer regelmatig to de soep licht begint in te dikken. Voeg daarna de room toe.
  6. Breng de mosterdsoep op smaak met peper, zout en eventueel wat extra mosterd. Wil je dat de soep nog dikker en romiger wordt? Voeg dan wat meer bloem toe.
  7. Serveer de mosterdsoep eventueel met gebakken spekjes en/of stukjes droge worst, helemaal zoals jij het lekker vindt. Eet smakelijk!

Culinair
  • Adobe Stock